Système étiquetage automatique

5 redenen voor automatisch etiketteren

Handmatig etiketteren is gebruikelijk voor eenvoudige toepassingen en kleine volumes. Etiketten zijn al bedrukt of worden ter plaatste geprint op een labelprinter. Vervolgens worden de etiketten met de hand geplakt op producten en verpakkingen. Alleen wanneer volumes toenemen en er meer geëtiketteerd moet worden, is er reden om over te stappen naar automatisch etiketteren. Hier zijn 5 redenen waarom!

1. Hoge snelheden zijn geen probleem

Unschlagbar: Etikettiermaschinen etikettieren schnell und präzise.

Heb je ooit geprobeerd om een etiket van de ondergrond te halen  en zo nauwkeurig mogelijk aan te brengen? Dan weet je het: Een mens kan niet zo snel en nauwkeurig etiketteren als een machine.

Een etiketteermachine zoals de Weber LA 6000 drukt tot 2.250 etiketten per uur af en brengt ze aan op doorlopende kartonnen dozen. Een high-speed labelapplicator die alleen bedrukte labels aanbrengt, beheert zelfs cyclussnelheden tot 120.000 labels per uur!

2. Etiketten op de juiste plek

Bij handmatig etiketteren worden etiketten nooit op dezelfde plek aangebracht. Het kan ook gebeuren dat de etiketten scheef zitten. Dit is onaantrekkelijk voor klanten. Ook is de informatie niet goed leesbaar wanneer etiketten niet netjes zijn aangebracht, ontstaan er rimpels of laten etiketten los. Daardoor krijg je ook vertraging in het proces.

In tegenstelling tot de mens kan een etiketteermachine een etiket aanbrengen met een tolerantienauwkeurigheid van +/- 0,3 mm. Maar dat is niet alles. De etiketten hechten aan het gehele oppervlak, zonder rimpels of luchtbellen.

3. Minder fouten en klachten

Jedes Produkt, jeder Karton erhält per Etikettendruckspender das richtige Etikett, sodass es weniger Retouren aufgrund von Fehletikettierungen gibt.

Niemand is perfect, waar mensen werken worden fouten gemaakt. Hoe makkelijk is het om een etiket op het verkeerde product te plakken? Een label print & apply systeem print de etiketten met de juiste inhoud en brengt ze aan op het juiste product. Zo voorkom je foutieve etiketten en de daarmee onnodige retourzendingen.

4. Klaar voor de toekomst

Er is niets beter dan succesvol zijn en de vraag naar jouw producten te zien groeien. Maar naast meer bestellingen betekent dit vaak ook meer productvariëteit, die weer gepaard gaat met meer soorten verpakkingen en toenemende klantspecificaties. Steeds meer individuele producten moeten in een kortere tijd worden geproduceerd of verhandeld.

Dit heeft ook gevolgen voor het etiketteren. Het huidige personeel komt van andere werkzaamheden en krijgt andere taken of er moet meer personeel worden ingehuurd. Met een etiketteersysteem ben je klaar de toekomst. Een etiketteersysteem kan eenvoudig worden aangepast aan de nieuwe cyclussnelheden en is betrouwbaar.

5. Personeel inzetten voor belangrijkere taken

Werknemers zijn een waardevolle aanwinst. Wanneer je overstapt van handmatig naar automatisch etiketteren, kunnen medewerkers andere werkzaamheden in het bedrijf uitvoeren.

Label Applicator of Label Print & Apply?

Bedrijven die hun producten automatisch willen etiketteren in plaats van handmatig, hebben de keuze tussen een etikettendispenser en een etiketten print en aanbrengsysteem.

Label applicators brengen voorbedrukte labels, bijvoorbeeld decoratieve labels of private labels, aan op producten. Van wijnflessen tot diervoeding, van jampotjes tot shampooflessen of reinigers – elk product heeft een etiket nodig.

De Alpha Compact HSM-etiketapplicator is een compacte etiketteermachine. Hij kan producten als standalone oplossing etiketteren of geïntegreerd in een verpakkingslijn. Het systeem brengt de etiketten aan met behulp van het zogenaamde wisproces. De etiketteermachine veegt het etiket van het passerende product af. Een drukrol fixeert deze bovendien.

semi-automatic labeling

Een halfautomatisch etiketteersysteem biedt een introductie tot het automatisch etiketteren. De operator brengt het product handmatig in en activeert het etiketteerproces met een druk op de knop.

Als er variabele gegevens op het etiket moeten worden afgedrukt, wordt er door een label print & apply systeem een etiket afgedrukt én aanbracht. Weber etiketteersystemen printen de juiste informatie 1:1 op het etiket. Vervolgens wordt het etiket met een applicator op de verpakking aangebracht. Er zijn verschillende applicatoren beschikbaar voor verschillende toepassingen: er zijn lineaire, roterende of om-de-hoekapplicatoren.

Typische toepassingen voor label print & apply oplossingen zijn logistieke etiketten en verzendetiketten. In de voedingssector gebruiken bedrijven deze systemen om hun producten te etiketteren met bijvoorbeeld informatie over inhoud en voedingswaarden. In de chemische industrie kan het gaan om waarschuwingsetiketten. Of in veel andere industrieën, barcode-etiketten met informatie over het product en de partijgegevens.

Case studies automatisch etiketteren

Twee bedrijven die met succes zijn overgestapt op automatisch etiketteren zijn Apetito en Continental.

Case Study 1: Apetito verlaagt kosten door geautomatiseerd etiketteerproces

Etikettenspender markieren bei Apetito alle Kartons einer Kundenbestellung mit einem farbigen Etikett.

Apetito AG, leverancier van diepvriesproducten en systeemcatering, voorziet alle dozen van een klantorder en een gekleurd label. Ze hebben geïnvesteerd in twee etiketteersystemen, elk met drie labelaanbrengers.

Voorheen gebruikten de medewerkers pennen om de dozen te kleuren. Maar dit was erg foutgevoelig. Soms vergaten medewerkers lijnen te markeren of markeerden ze per ongeluk twee dozen met één lijn. Het resultaat was een relatief hoog klachtenpercentage als gevolg van verkeerd geleverde goederen.

Nu etiketteren label applicatoren de dozen en dat is veel betrouwbaarder en sneller. Sinds de invoering van de etiketteersystemen is het aantal retouren aanzienlijk gedaald. Daarnaast heeft het bedrijf ook de kosten kunnen verlagen door gebruik te maken van de nieuwe etiketteertechnologie.

Case Study 2: Automatisch etiketteren bij Continental is sneller en veiliger

Durch die automatische Etikettierung konnte Continental die Zahl der fehlerhaften Etikettierungen senken.

Bandenfabrikant Continental etiketteert zijn banden volautomatisch met behulp van een speciale bandenapplicator. Dit geldt voor de banden, die in diameter en hoogte variëren, volgens de EU-verordening EU 1222/2009. Vooraf worden de labels individueel afgedrukt met de productinformatie en de informatie die nodig is voor de classificatie.

In het verleden werden deze etiketten eerst gedrukt en gesorteerd. Vervolgens brachten medewerkers van een servicebedrijf deze etiketten handmatig aan op de banden. De werknemers brachten echter de meeste etiketten op onjuiste wijze aan. Vaak drukte men de etiketten ook niet goed aan. Deze procedure was tijdrovend en resulteerde in vele fouten.

Door over te schakelen van handmatig naar automatisch etiketteren is het etiketteerproces efficiënter, betrouwbaarder en veiliger geworden.

Zoals je ziet, loont automatisch etiketteren! Benieuwd naar mogelijkheden? Wij adviseren graag.

Wij maken graag kennis! 011 – 49 42 28