Markoprint inkjet printer catridge

Weber biedt een 6-tal tips om inktkosten te besparen

Inkjet printers worden gebruikt voor markering en codering van industriële producten. Direct op de verpakking drukken kan soms goedkoper en sneller zijn dan het product etiketteren. Wanneer u de onderstaande tips opvolgt, kunt u nog meer operationele kosten besparen!

1. Lagere afdrukresolutie

Hoewel thermische inkjetprinters kunnen afdrukken met een zeer hoge printresolutie van 600 dpi, is dit niet altijd nodig. Hoewel barcodes en datamatrixcodes meestal een hoge resolutie moeten hebben, zal een lagere puntdichtheid voor veel andere toepassingen het geval zijn. Test welke afdrukkwaliteit voor u voldoende is. Hoe lager de resolutie van de afgedrukte afbeelding, hoe lager het inktverbruik.

2. Selecteer een ander lettertype

Een nadere blik is ook de moeite waard als het gaat om lettertypen. Wist u, dat er een besparingspotentieel is van maximaal 75%? Ruime letterbeelden en -schreven nemen meer inkt op dan nodig is. Kies in plaats daarvan schreefloze lettertypen, lichte lettergewichten of zogenaamde ‘ecofonts’.

3. Maak de inktpatronen helemaal leeg

Omdat het stoppen van de productie veel geld kost, worden inktcartridges vaak eenvoudig vervangen tijdens geplande uitvaltijd uit voorzorg. Op deze manier gaan echter ongebruikte inktresten verloren. Hoewel veel apparaten het inktniveau inderdaad aangeven, gaat Weber Marking Systems nog een stap verder: we hebben een non-stop printfunctie ontwikkeld die tegelijkertijd twee gesynchroniseerde printkoppen bedient. Wanneer de ene inktpatroon op is, zal de andere automatisch doorgaan met afdrukken. Hiermee kunt u de lege cartridge vervangen, terwijl de productie blijft draaien!

4. Gebruik originele inktcartridges

Inktcartridges van andere fabrikanten, dan de originele, lijken op het eerste gezicht misschien goedkoper. Er bestaat echter een risico dat de besparingen ten koste gaan van de afdrukkwaliteit. In het ergste geval leiden niet-goedgekeurde inkten zelfs tot storingen in het afdruksysteem. Bovendien zijn ze meestal niet zo productief als de originele producten.

5. Bescherm de printkoppen

Zorg ervoor dat de inkjetprintkop niet uitdroogt of verstopt raakt met stof of iets anders. Dit gebeurt wanneer een open inktcartridge gedurende langere tijd niet wordt gebruikt. Het resultaat is een slechte afdrukkwaliteit. U kunt dit voorkomen door de cartridges tijdens stilstand te bedekken. We bieden een bijzonder praktische oplossing met onze Markoprint Shutter Printhead, een zelfklevende thermische inkjetprintkop van industriekwaliteit.

6. Centrale inkttoevoer

Bij hoge afdrukvolumes kan een centraal inkttoevoersysteem de moeite waard zijn. Het is een intelligent opslagsysteem dat het inktniveau van de cartridges in realtime aan het systeem meldt. Deze kunnen vervolgens tijdens het drukproces automatisch worden bijgevuld.

Weber Marking Systems biedt een bulksysteem voor zijn Markoprint inkjetsystemen. Het is met name geschikt voor sneldrogende of solventgebaseerde HP-inkten. Omdat het systeem maximaal 400 ml inkt kan bevatten, vermindert dit het aantal benodigde cartridge-wijzigingen en verlaagt het vooral de bedrijfskosten op lange termijn.