barcode etikett scan | Weber Marking Systems

Weber biedt een 6-tal nuttige tips voor een juiste barcode zonder problemen

De barcode is onmisbaar geworden in de industrie, logistiek en handel. Ze versnellen het verzamelen van gegevens, voorkomen invoerfouten en controleren zelfs volledige systemen. Maar deze vorm van industriële automatisering werkt alleen als camera’s en barcodescanners uw streepjescodes zonder fouten kunnen lezen.

Weber Marking Systems biedt zijn klanten alle juiste hulpmiddelen voor productmarkering en codering: van etikettenprinters en barcode-etiketten tot etiketteermachines en inkjetprinters. We kennen daarom de valkuilen van leesbaarheid van streepjescodes en willen graag enkele tips delen voor veelvoorkomende oorzaken van het uitvallen van barcodes.

1. Gebruik een stille zone

Voor de lezer moet er rondom elke barcode een voldoende groot wit gebied zijn – de zogenaamde ‘stille zone’ om het begin en het einde van de code nauwkeurig te herkennen. Dit gebied moet minstens 5 keer de breedte van de smalste balk zijn. Zorg ervoor dat zelfs de daaropvolgende afwerking (bijvoorbeeld filmlaminering) de stille zone niet verstoort.

2. Gebruik een hoog contrast voor de barcode

Afdrukken met hoog contrast zijn gemakkelijker vast te leggen door scanners. Vermijd lichtgekleurde barcodes op lichte achtergronden en donkere barcodes op een donkere achtergrond. Bepaalde kleurencombinaties zijn ook bijzonder ongunstig (bijvoorbeeld rood op wit of zwart op blauw). Het beste contrast wordt bereikt met een zwarte barcode op een witte, niet-transparante achtergrond.

3. Kies matte oppervlakken

Glanzende materialen zoals gelakt karton, aluminium blikjes of filmpapier kunnen de leesbaarheid beïnvloeden, omdat ze het infraroodlicht van de scanner vaak niet optimaal weergeven of te veel verspreiden. Probeer de volgende truc: druk de streepjescode omgekeerd af door de kleuren om te keren – in plaats van zwarte lijnen af ​​te drukken, drukt u witte gaten af.

4. Zorg voor een goede afdrukkwaliteit

Als delen van de barcode beschadigd zijn, is deze niet langer leesbaar door scanners en camera’s. Controleer uw afdrukproces: Directe thermische afdrukken zijn niet erg duurzaam omdat het etikettenpapier gevoelig is voor hitte, schuring en licht. Directe prints met thermische overdracht zijn veel duurzamer.

Bovendien kan de printer zelf de afdrukkwaliteit verminderen als de spuitmonden en verwarmingselementen bijvoorbeeld vuil of beschadigd zijn. Probeer de printkop schoon te maken of te vervangen.

Overigens is een datamatrix-code een beetje minder gecompliceerd dan de barcode: dankzij zijn hoge fouttolerantie blijft hij leesbaar, zelfs als tot 25% van zijn code is beschadigd.

5. Volg de gespecificeerde normen

In sommige gevallen moet u ervoor zorgen dat uw barcodes worden geaccepteerd door andere bedrijven in de hele toeleveringsketen, misschien zelfs over de hele wereld. Dit betekent dat uw barcode afbeeldingen aan bepaalde regels moeten voldoen die de afdrukkwaliteit, staafhoogte, kleur en achtergrond van de streepjescode specificeren, evenals de positie op het etiket of de verpakking. Organisaties zoals GS1, die de wereldwijde ontwikkeling en standaardisatie van streepjescodes aansturen, bieden volgens richtlijnen, hulpmiddelen en diensten.

6. Maak het gemakkelijk & toegankelijk om barcode te drukken

Allereerst moet uw barcode tijdens het scanproces niet (gedeeltelijk) worden verborgen door andere objecten. U moet ook weten, dat barcodelezers bepaalde brandpuntsafstanden hebben die alleen lezen binnen hun leesafstandbereik toestaan. Zelfs de hoek waarin de lezer wordt vastgehouden of bevestigd, kan de leesbaarheid beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat de barcode gemakkelijk toegankelijk is maar ook beschermd is tegen vuil, knikken en andere beschadigingen.

Tip: om veel goederen tegelijkertijd te identificeren en zonder visueel contact om te scannen, kan RFID-technologie een alternatief zijn. De geïntegreerde RFID-transponders in een RFID-etiket zijn niet alleen duurzaam en robuust, maar ook herschrijfbaar.