foutloze barcode

6 tips voor een foutloze barcode

De barcode is onmisbaar in de industrie, logistiek en handel. Barcodes versnellen het verzamelen van gegevens, voorkomen invoerfouten en controleren volledige systemen. Maar deze vorm van industriële automatisering werkt alleen als camera’s en barcodescanners streepjescodes zonder fouten kunnen lezen.

Weber identificeert producten moeiteloos op hun reis van A naar B. Daarvoor bieden wij onze klanten productidentificatie oplossingen die bijdragen aan een efficiënt productie en logistiek proces. Van labelprinters en barcode scanners/ labels tot etiketteermachines en inkjetprinters. Daarom kennen we de valkuilen van leesbaarheid van streepjescodes. Onze kennis delen we graag met je. We geven je hier 6 tips voor leesbare barcodes.

1. Gebruik een stille zone

barcode zwart op witVoor de barcodescanner moet er rondom elke barcode een voldoende groot licht gebied zijn – de zogenaamde ‘stille zone’. Dit is om het begin en het einde van de code te herkennen. Het gebied moet minstens 5 keer de breedte van de smalste balk zijn. Zorg ervoor dat niets de stille zone niet verstoort.

 

2. Gebruik een hoog contrast voor de barcode

Afdrukken met hoog contrast zijn gemakkelijker te lezen door barcodescanners. Vermijd lichtgekleurde barcodes op lichte achtergronden en donkere barcodes op een donkere achtergrond. Ook zijn bepaalde barcodekleurencombinaties zeer ongunstig, zoals rood op wit, zwart op blauw en zwart op groen.

Het beste contrast wordt bereikt met een zwarte barcode op een witte, niet-transparante achtergrond. Helaas kan dat niet altijd. Zie hieronder geschikte kleurencombinaties voor barcodes.

barcode kleuren combinaties

3. Kies matte oppervlakken

barcode goud zwartGlanzende materialen zoals gelakt karton, aluminium blikjes of filmpapier kunnen de leesbaarheid beïnvloeden, omdat het infraroodlicht van de scanner reflecteert.

Er is een truc! Druk de streepjescode omgekeerd af door de kleuren om te keren in plaats van zwarte lijnen af ​​te drukken, drukt je dan witte lijnen. Lukt dat niet, kies dan een andere kleurencombinatie.

 

4. Zorg voor een goede afdrukkwaliteit

etiketteermachine flessenAls delen van de barcode beschadigd zijn, is deze niet langer leesbaar door scanners en camera’s. Controleer het afdrukproces van de barcode.

Direct thermische printen is niet duurzaam, omdat het etikettenpapier gevoelig is voor hitte, schuring en licht. Direct prints met thermische overdracht (printlint) zijn veel duurzamer.

Bovendien kan de printer zelf de afdrukkwaliteit verminderen als de printkop en rubberen rol (platenrol) bijvoorbeeld vuil of beschadigd zijn. Probeer de printkop schoon te maken of te vervangen. Bekijk hier onze tips voor het onderhouden van je labelprinter.

barcode datamatrixOverigens is een datamatrix-code een beetje minder foutgevoelig dan de streepjescode. Data matrix codes hebben een intern foutdetectieproces.

De krachtige algoritmen maken automatische foutcorrectie mogelijk, zelfs als tot 30% van het codegebied is vernietigd.

 

5. Volg de gespecificeerde barcode normen

In sommige gevallen moeten barcodes worden geaccepteerd door andere bedrijven in de hele toeleveringsketen, misschien wel over de hele wereld. Dit betekent dat de barcode aan bepaalde regels moeten voldoen die de afdrukkwaliteit, staafhoogte, kleur en achtergrond van de streepjescode specificeren, evenals de positie op het etiket of de verpakking.

Organisaties zoals GS1, die de wereldwijde ontwikkeling en standaardisatie van streepjescodes aansturen, bieden volgens richtlijnen, hulpmiddelen en diensten.

 

6. Maak het gemakkelijk & toegankelijk

Belangrijke zaken eerst. Zorg ervoor de barcode tijdens het scanproces niet (gedeeltelijk) is verborgen door andere objecten. Weet dat barcodelezers bepaalde brandpuntsafstanden hebben die alleen lezen binnen hun leesafstandbereik toestaan. Zelfs de hoek waarin de lezer wordt vastgehouden of bevestigd, kan de leesbaarheid beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat de barcode gemakkelijk toegankelijk is en ook beschermd is tegen vuil, knikken en andere beschadigingen.

Tip: om veel goederen tegelijkertijd te identificeren en zonder visueel contact om te scannen, kan RFID-technologie een alternatief zijn. De geïntegreerde RFID-transponders in een RFID-etiket zijn niet alleen duurzaam en robuust, maar ook herschrijfbaar.

 

Meer weten?

Neem contact op met ons op. Wij bedenken oplossingen voor elk vraagstuk en helpen je graag verder op weg.

weber solutions

CONTACT WEBER