A cardboard box being labeled

7 slimme manieren om de etiketteringskosten te verlagen

XBent u zich bewust van verborgen kosten in uw productie- en logistieke lijnen? In een vorig bericht hebben we u zes manieren laten zien om inkt te besparen om de kosten voor inkjetprinten te verlagen. Vandaag leert u hoe u nog meer geld kunt besparen (en gaandeweg het milieu kunt helpen beschermen) door onze zeven slimme tips te volgen om de etiketteringskosten te verlagen!

1. Pas uw etiketgrootte aan – minder is meer

Het klinkt triviaal, maar het is de moeite waard om te controleren: veel bedrijven gebruiken etiketten met grote prints en witte vlakken die groter zijn dan nodig. In het verleden was het vooral mensenwerk om de informatie op etiketten te lezen. In het tijdperk van industriële automatisering lezen camerasystemen en barcodescanners in plaats daarvan. Hun ‘ogen’ (wat sensoren betekent) vinden kleine codes en gecomprimeerde printinhoud niet erg, zolang je hun specificaties voor leesprestaties respecteert. In termen van witruimte rond streepjescodes, helpt een kleine stille zone de scanner om de streepjescode met succes te lezen. Het moet vijf keer de breedte van de smalste balk zijn.

Overweeg deze aanpassingen en misschien kunt u uw labels verkleinen. Een geweldig neveneffect van kleinere etiketten is dat ze helpen om grondstoffen te besparen en afval te verminderen!

2. Beoordeel uw etikettenvoorraad opnieuw

Zorg ervoor dat uw labels zijn afgestemd op uw behoeften. Als glanzend labelmateriaal niet helemaal nodig is, zijn papieren labels misschien prima. De etikettexperts van Weber Marking Systems zoeken graag naar de beste optie voor uw toepassing.

3. Vraag naar voorraadlabels en speciale voorwaarden

Etiketten zijn goedkoper als ze in grote hoeveelheden worden gekocht. Vraag naar speciale voorwaarden in plaats van elke paar maanden 10.000 etiketten opnieuw te bestellen. Overweeg daarnaast om etiketten op voorraad te kopen bij uw vertrouwde leverancier. Ze zijn niet alleen direct leverbaar, maar meestal ook beter geprijsd dan op bestelling geproduceerde etiketten.

Bonustip: profiteer van kortingsprijzen door een raamcontract te plaatsen. Hiermee kunt u op elk moment niet meer voorraad aanhouden dan nodig is. Bovendien vermijdt het de administratieve kosten van het verwerken van frequente inkooporders, terwijl u de planningsbeveiliging kunt verbeteren.

Weber Marking Systems levert u zelfgemaakte etiketten op maat, waar een grote verscheidenheid aan materialen, lijmen en gereedschappen ter beschikking staat. Grote opslagcapaciteiten zorgen voor een snelle levering.

4. Gebruik lintbesparende functies in labelprinters

Wist u dat er labelprinters en printapplicatiesystemen zijn met geïntegreerde lintbesparingsfuncties? Dit betekent dat de printer de overdracht van lint tussen onbedrukte delen stopt. Zo wordt het lint maximaal benut, waardoor je beduidend meer labels per lint kunt printen. Het is perfect voor toepassingen met grote printvolumes en voorbedrukte labels.

De lintspaarfunctie helpt u niet alleen om het verbruik te verminderen en is ook vriendelijk voor het milieu. Het zal ook uw productiviteit verhogen en de uptime verhogen, aangezien het een langere levensduur van de printkop bevordert: als de printcontroller een vrije ruimte detecteert, gaat de printkop omhoog, wordt het lint gestopt en wordt het materiaal naar de volgende printpositie gevoerd.

5. Kies de juiste afdrukmethode

Bij het intern printen van labels is het belangrijk om te vragen wat de toepassing vereist: moeten prints bijzonder briljant zijn? Moeten de prints erg duurzaam zijn? Of is een eenvoudige, goed leesbare afdrukafbeelding voldoende? Door deze vragen te beantwoorden, kunt u beslissen of direct thermisch printen of thermisch transfer printen de juiste keuze is wat betreft printmethoden.

Direct thermisch printen vereist geen lint en is daarom een goedkope oplossing. De prints zijn echter gevoeliger voor licht en slijtage. Desalniettemin is het voldoende voor veel toepassingen in logistiek en detailhandel, zolang er geen speciale eisen worden gesteld aan de afdrukkwaliteit in termen van helderheid en duurzaamheid.

Thermal transfer printing
Direct thermal printing
Consumables
 • Ribbon
 • Many different label papers available  (but not linerless)
 • Thermal paper (linerless possible)
Print costs medium low
Print colors
 • one color or bicolor
 • many (special) colors available
 • black
Print durability short term (sensitive to sunlight, heat and abrasion) long-lasting
Print speed high very high

6. Backfeed: Maak maximaal gebruik van het afdrukgebied

Om het labelmateriaal en de printruimte optimaal te benutten, hebben sommige labelprinters en labelsystemen een backfeed-functie. Het trekt automatisch de labelmedia terug van de afscheur- of afpelpositie naar de afdrukpositie. Hiermee kunt u etiketten efficiënt aan de voorrand afdrukken. Op deze manier wordt het te bedrukken gebied maximaal benut.

Bovendien hebben labelsystemen met een backfeed-functie geen grote openingen tussen de labels nodig om het begin en het einde van het label te detecteren. Als gevolg hiervan kunnen de labelafstanden tot een minimum worden beperkt. De grondstofprijs per vierkante meter bepaalt in grote mate de prijs van het label. Hoe kleiner de opening tussen de labels, hoe goedkoper de labelrol!

7. Ga voor volledig elektrische etiketteersystemen

Pneumatische systemen worden beschouwd als een grote energie-eter in productie-installaties. In etiketteersystemen wordt pneumatische energie gebruikt om bijvoorbeeld de applicatorbeweging te genereren of het etiket op het product af te blazen (tamp-blow-methode). Weber Marking Systems heeft elektrisch aangedreven etiketteersystemen gelanceerd, zoals Legi-Air 4050 B en Legi-Air 6000. Ze bieden klanten tal van voordelen bij industriële etikettering:

 • Kostenbesparing door minder energieverbruik
 • Geen of lagere onderhoudskosten van het pneumatisch systeem
 • Hogere productie-output bij etikettering
 • Meer precisie bij het plaatsen van labels
 • Betere beheersbaarheid
 • Langere levensduur, minder slijtage
 • Geen productiestilstand door vervuilde perslucht

Hongerig naar meer informatie? Vergeet niet onze 5 toekomstbestendige oplossingen voor efficiënter etiketteren te leren kennen!

Go beyond, be electric!
We introduceren het eerste volledig elektrische Print & Apply-systeem van de Legi-Air-familie, speciaal ontworpen en gelanceerd volgens de behoeften van onze klanten.

>> De nieuwe generatie Legi-Air

Als u op zoek bent naar de beste partner in etikettering …

…kijk niet verder! Weber Marking Systems is uw markeer- en coderingsexpert voor veeleisende toepassingen in alle industrieën.

Contacteer ons nu