Amazon Paket

Amazon gaat illegale handel nog effectiever bestrijden met productserialisatie

Productpiraten maken misbruik van populaire e-commerce platforms zoals Amazon Marketplace, om namaak- of gestolen merkartikelen als originele producten te verkopen. Niet alleen schaden ze klanten en fabrikanten met hun praktijken, maar ook het imago van de operator. Amazon, die in veel gevallen optreedt als een logistieke dienstverlener voor derde-verkopers, heeft strikte richtlijnen en streeft ernaar om alle schaduwrijke handelaren te verwijderen en te blokkeren. Namaakproducten zijn echter niet altijd gemakkelijk te herkennen of te traceren. Om de illegale handel nog effectiever te bestrijden, kan de online retailgigant zijn eigen serienummers invoeren.

„Amazon Project Zero“ test de oplossingen van de merkbescherming

Project Zero maakt het mogelijk expertise te bundelen van zowel fabrikanten als Amazone-producenten om het aantal illegale imitaties terug te brengen tot ‘nul’. In het kader van Amazon Project Zero worden momenteel verschillende acties getest om merkeigenaren te helpen bij het opsporen van namaakgoederen. Artificial Intelligence (AI) wordt onder andere gebruikt om automatisch frauduleuze doelwitten op te sporen. Het actieplan bevat ook serialisatiecodes waarmee Amazon de authenticiteit van een enkel product kan controleren.

De Amazon serienummers moeten door de fabrikanten zelf op de verpakking worden aangebracht (bijvoorbeeld door middel van etiketteermachines of professionele inkjetprinters). Als een klant vervolgens een dergelijk artikel bestelt, scant Amazon het etiket met de code om het product als origineel te bevestigen. Op deze manier kunnen namaakgoederen uit de handel worden genomen voordat ze aan de consument worden geleverd.

Serialisatie biedt bescherming tegen fraude

Zelfs buiten de online marktplaatsen is serialisatie al een belangrijk middel om namaak tegen te gaan. Zo bepaalt de EU-richtlijn 2011/62/EU dat de verpakking van recept plichtige geneesmiddelen tamper-evident moet worden verzegeld en geserialiseerd. De procedure is ook geschikt voor tal van andere toepassingen zoals in de cosmetica-, chemische, elektronica-, automobiel- of voedingsindustrie.

Wilt u weten hoe u eenvoudig coderings- en markeeroplossingen in uw productielijn kunt implementeren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Neem nu contact met ons op voor een gratis adviesgesprek met een expert