barcode kleuren

Barcode kleuren – een korte handleiding

Barcodes zijn uiterst belangrijk voor automatische identificatie en gegevensvastlegging (AutoID), maar zelden het hoogtepunt van het verpakkingsontwerp. ‘Waarom niet wat kleur toevoegen?’, zou je denken. Goed idee, maar wees voorzichtig! Sommige kleurencombinaties kunnen de leesbaarheid beïnvloeden. Fouten bij het scannen zijn niet alleen van nadelige invloed op de efficiëntie in de detailhandel, logistiek en productieprocessen. Ze kunnen ook leiden tot hoge correctiekosten en kunnen zakelijke partners van streek maken. Daarom moet u naast onze 6-tal nuttige tips voor een juiste barcode zonder problemen ook het volgende advies in overweging nemen. Leer hier wat juist goede barcode kleuren maakt.

Best Practice: zwart op wit

Barcodescanners vereisen een bepaald licht/donker contrast tussen de balken en gaten in de barcodes, zodat hun sensoren het gereflecteerde licht optimaal kunnen detecteren en evalueren. Het reflectieverschil tussen lichte en donkere elementen wordt Print Contrast Signal (PCS) genoemd. Als u geen risico’s wilt nemen met de scanbaarheid, zorg er dan voor dat deze niet lager is dan 80%.

Zwart-wit zorgt voor het hoogste contrast. Daarom is het de meest betrouwbare en gebruikelijke combinatie voor industriële markeringen, zoals die gerealiseerd worden met barcode-etiketten.

barcode zwart op wit

Deze kleuren gaan goed samen in barcodes

De regel is vrij eenvoudig: zet altijd donkere kleuren op lichte achtergronden. De volgende barcode kleuren werken bijvoorbeeld goed samen:

barcode kleuren combinaties

Slechte kleurencombinaties voor barcodes

licht op donker

In het algemeen mogen de barcodekleuren niet worden omgekeerd. Als de achtergrond donker is en niet kan worden veranderd of afgedekt, is hier een truc: in plaats van de zwarte balken af te drukken, drukt u gewoon de witruimtes af!

barcode wit op zwart

licht / licht & donker / donker

Lichte strepen op een lichte achtergrond of donkere strepen op een donkere achtergrond zijn ongeschikt omdat het contrast tussen de kleuren meestal onvoldoende is voor scanners.

barcode geel witbarcode bruin zwart

rood/wit

Conventionele barcodescanners gebruiken rood licht of infrarood licht. Het wordt sterk gereflecteerd op rode oppervlakken, die daarom als wit worden geïnterpreteerd. Als de achtergrond ook licht is, is er onvoldoende contrast. Ook tinten met een hoog roodgehalte (zoals roze of oranje) zijn niet geschikt in combinatie met lichte kleuren.

barcode rood wit

groen / zwart & blauw / zwart / zwart

Omdat groen de complementaire kleur naast rood is, heeft groen ook een nadeel met barcodes: Omdat groen het rode licht van de scanner “opslokt”, wordt het geïnterpreteerd als zwart. Turquoise en blauwe tinten vormen ook geen goed team met donkere kleuren.

barcode groen zwartbarcode blauw zwart

Metaalkleuren

Glimmende metallic kleuren en glinsterende effecten zijn problematisch omdat ze het licht te veel kunnen reflecteren.

barcode goudbarcode metalen

patronen / transparantie

Je raadt het: Achtergronden met een patroon zijn niet geschikt voor betrouwbare barcodes. Hetzelfde geldt voor transparante oppervlakken die de donkere inhoud van de verpakking doorschijnen en zo het contrast kunnen verminderen.

barcode achtergrond patroon

Mogelijk alternatief: data matrix codes

Datamatrixcodes zijn tweedimensionale barcodes en bieden nog een paar andere voordelen. Omdat een contrast van slechts 20% voldoende is voor de meeste 2D barcodescanners, zijn er meer ontwerpmogelijkheden. Bovendien nemen ze minder ruimte in beslag en kunnen ze daarom nog discreter in het verpakkingsontwerp worden geïntegreerd. Lees hier meer over hen:

Test de kwaliteit van de barcode en volg de richtlijnen op

Bij het ontwerpen van barcodes is er veel te overwegen. In sommige gevallen geven wetgevers of zakenpartners richtlijnen voor productetikettering. Verkeerde markeringen kunnen zelfs leiden tot het terugroepen van producten. Alle barcodes die in de toeleveringsketen worden gebruikt, moeten daarom grondig worden gecontroleerd op kwaliteit in overeenstemming met de gedefinieerde normen (zie ISO/IEC 15416). Veel fabrikanten installeren geschikte verificatiesystemen in hun productielijnen.

Vertrouw op professionele coderings- en markeringssystemen

Of u nu labelprinters, print-en-apply-etiketteermachines of professionele inkjetprinters wilt gebruiken voor uw industriële barcodetoepassingen: Weber Marking Systems heeft de juiste apparatuur voor uw bedrijf! Neem contact met ons op voor meer informatie:

Neem nu contact met ons op voor een gratis adviesgesprek met een expert