barcode-kleuren

5 Tips over barcode kleuren

De barcode is hét belangrijkste onderdeel van een verpakking voor automatische identificatie en het vastleggen van gegevens over het product. Zo’n belangrijk onderdeel van een verpakking kan je opleuken met kleur, maar pas op… sommige barcode kleuren combinaties beïnvloeden de leesbaarheid van een barcode.

Daardoor kan je fouten krijgen bij het scannen. Die zijn niet alleen vervelend tijdens het scannen. Ze zijn ook proces vertragend, zorgen voor correctiekosten en veroorzaken problemen in de keten. Daarom moet je een goede barcode te printen en de juiste kleuren kleurencombinatie gebruiken. Lees hier onze 5 tips omtrent kleurgebruik bij een barcode.

 

1. Best practice barcode kleuren: zwart op wit

Barcodescanners vereisen een bepaald licht/donker contrast tussen de balken en witruimtes in de barcodes, zodat de sensoren het gereflecteerde licht optimaal detecteren en evalueren.

barcode zwart/wit
Het reflectieverschil tussen lichte en donkere elementen wordt Print Contrast Signal (PCS) genoemd. Als je geen risico wil lopen in de scanbaarheid, zorg er dan voor dat PCS niet lager is dan 80%.

Zwart-wit zorgt voor het hoogste contrast. Daarom is het de meest betrouwbare en gebruikelijke combinatie voor industriële markeringen. Denk aan barcode-etiketten, GS1-labeling en LPN-labeling.

 

2. Goede barcode kleuren combinatie

De regel is simpel: zet altijd donkere kleuren op lichte achtergronden.

Dit zijn goede kleurencombinaties voor een barcode.

barcode kleuren combinaties

 

3. Slechte barcode kleuren combinatie

Er zijn slechte kleurencombinaties waarvoor je soms een trucje kan toepassen.

Licht op donker

barcode kleuren wit op zwart
Barcode kleuren mogen niet worden omgekeerd! Als de achtergrond donker is en niet kan worden veranderd of afgedekt, is er een truc: Print witruimtes af in plaats van zwarte balken!

 

Licht / licht & donker / donker

Lichte strepen op een lichte achtergrond of donkere strepen op een donkere achtergrond zijn ongeschikt, omdat het contrast tussen de kleuren meestal niet onvoldoende is voor scanners.

barcode kleuren wit op geelbarcode kleuren zwart op bruin

 

 

 

 

Rood / wit

barcode kleuren rood op witBarcodescanners gebruiken rood licht of infrarood licht. Daardoor ontstaat reflectie op rode oppervlakken, die dan vervolgens als wit worden geïnterpreteerd. Wanneer de achtergrond dan licht is, is er onvoldoende contrast. Ook andere tinten met een hoog roodgehalte, roze of oranje, zijn niet geschikt in combinatie met lichte kleuren.

 

Groen / zwart & blauw / zwart

Omdat groen de complementaire kleur naast rood is, heeft groen ook een nadeel met barcodes. Groen slokt het rode licht van de scanner op en wordt dan geïnterpreteerd als zwart. Ook turquoise en blauwe tinten vormen ook geen goed team met donkere kleuren.

barcode kleuren zwart op groenbarcode kleuren zwart op blauw

 

 

 

 

Metaalkleuren

Glimmende metallic kleuren en glinsterende effecten zijn problematisch, omdat ze het licht te veel kunnen reflecteren. Daardoor kan de barcodescanner geen onderscheidt meer maken in de balken en witruimtes.

barcode goudbarcode op metaal

 

 

 

 

Patronen / transparantie

barcode met achtergrond ontwerp
Waarschijnlijk al duidelijk is dat achtergronden met een patroon niet geschikt zijn voor betrouwbare barcodes. Hetzelfde geldt voor transparante oppervlakken die de donkere inhoud van de verpakking doorschijnen en zo het contrast kunnen verminderen.

 

4. Datamatrix code als alternatief

barcode datamatrixDatamatrixcodes zijn tweedimensionale barcodes. Ze hebben een paar extra voordelen ten opzichte van barcode. De meeste 2D barcodescanners hebben genoeg aan een contrast van slechts 20%, daardoor zijn er meer ontwerpen mogelijk.

Bovendien nemen ze minder ruimte in beslag dan een langwerpige barcode en kunnen ze discreter in het verpakkingsontwerp worden geïntegreerd. Lees hier alles over de data matrix code

 

5. Test de barcodekwaliteit én volg de richtlijnen op

barcode zwart op witBij het ontwerpen van een barcode is veel stof tot nadenken. Er is wet en regelgeving voor product etikettering waaraan de barcode moet voldoen. En bij verkeerde markeringen loop je het risico dat producten moeten worden teruggehaald.

Alle barcodes die in de toeleveringsketen worden gebruikt, moeten daarom grondig worden gecontroleerd op kwaliteit in overeenstemming met de gedefinieerde normen (ISO/IEC 15416). Daarom installeren fabrikanten en dienstverleners geschikte verificatiesystemen op productie en logistieke lijnen.

 

Vertrouw op professionele barcode systemen

Of het nu gaat om labelprinters, etiketteermachines of inkjetprinters voor industriële barcodetoepassingen, zoek altijd een betrouwbare partner die je proces bekijkt en samen met jou de oplossing bedenkt voor je barcode. Alleen dan weet je zeker dat je producten goed traceerbaar zijn en dat je nooit gedoe krijgt met verkeerde barcodekleuren!

Weber Labeling & Coding heeft meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van barcodes. Het Weber team staat altijd klaar voor advies en denkt graag met je mee.

Stel hier je vraag