Defektes Smartphone reparieren

EU wil reparatielabel voor elektronische apparaten

Ondanks alle technologische vooruitgang hebben elektronische apparaten tegenwoordig een steeds kortere levensduur en zijn ze moeilijk te repareren. Gewoon weggooien en nieuwe kopen is het motto. De wegwerpcultuur verbrandt niet alleen geld, maar vervuilt ook het milieu.

Activisten willen hier een einde aan maken en pleiten voor een recht op reparatie. De Europese Unie heeft besloten dat er verplicht een reparatielabel moet komen op de verpakking van elektronische apparaten. Dat heeft gevolgen voor het etiketteren in het productieproces.

Wat is een reparatielabel en wanneer is het beschikbaar?

In de toekomst moeten elektronische apparaten worden voorzien van een uniform label waaraan de koper in één oogopslag kan aflezen hoe reparatievriendelijk het apparaat is. Ook wordt er informatie gegeven over de geschatte levensduur en hoe het gerepareerd kan worden.

Hoe het label er precies uit zal zien, welke criteria er wordt gebruikt en wanneer deze etikettering verplicht zal zijn, is nog niet bepaald door de Europese Unie.

France heeft een “reparatie-index” vanaf 1 januari 2021

Frankrijk is een pionier op het gebied van duurzaamheid en heeft als eerste land ter wereld een wet tegen afval. De wet bepaalt onder andere de afschaffing van verplichte kassabonnen en een milieu-score-label voor kleding. Vanaf 2021 zijn fabrikanten van elektrische apparaten – waaronder wasmachines, smartphones, laptops en televisies – verplicht de reparatie-index te tonen.

De reparatie-index laat een score zien van 1 tot 10 en een reparatiesymbool, waarvan de kleur aangeeft hoe gemakkelijk het apparaat is te repareren.

Reparatur-Index Frankreich

Er zijn vijf criteria voor de beoordeling

  • Verstrekking van technische documentatie
  • Ontmantelbaarheid, toegang en tools
  • Beschikbaarheid van reserve onderdelen
  • Prijs van reserve onderdelen
  • Specifieke eisen van het apparaat per categorie

Reparatielabels achteraf aanbrengen

Moeten fabrikanten binnenkort hun verpakkingsontwerp herzien? Nee! Met een extra label kan de reparatie-index gemakkelijk worden toegevoegd. Bovendien kan automatisch etiketteren met een label dispenser zorgen voor snelle handeling én gemakkelijke integratie in het bestaande productieproces.

Ook kunnen bestaande labels worden aangepast naar de toekomstige reparatie-index. Daarvoor kan je een labelprinter of labelsoftware aanschaffen. Daarnaast zijn er genoeg redenen om zelf full colour labels te printen.

Bekijk verschillende case studies