koelketen

Hete Tips voor etiketteren in Koelketen

Het aanbrengen van etiketten in de koelketen vereist speciale etikettenmaterialen met geselecteerde lijmen. Fabrikanten van gekoelde producten in diverse sectoren hebben ook verpakkingsetiketten nodig die visueel aantrekkelijk zijn, snel en probleemloos hechten, op hun plaats blijven en hun doel dienen gedurende de hele levenscyclus van het product zoals bedoeld.

Zij hebben etiketten nodig die bestand zijn tegen koude temperaturen en tegen extreme kou. Etiketten die bestand zijn tegen nattigheid, bevriezing en veranderende toepassingsomstandigheden tijdens de koelketen.

 

Etiketten aanbrengen in koelketen

In alle sectoren moet bij de keuze van etiketten er op gelet worden dat etiketten bestand zijn tegen bepaalde temperaturen, gemakkelijk kunnen worden aangebracht (machinaal of manueel) en betrouwbaar hechten.

Bepaalde bedrijfstakken hebben namelijk de behoefte om producten en verpakkingen bij koude temperaturen of zelfs bij temperaturen onder 0°C van etiketten te voorzien.

In deze sectoren worden etiketten aangebracht onder extreme omstandigheden:

  • Food
  • Dranken
  • Chemisch
  • Pharma
  • Auto
  • Bouw
  • Cosmetisch
  • Kunstof
  • Metaal
  • en vele andere

Etiketteren in de voedingsmiddelen industrie

koelketen-etiket

 

Aangezien de juiste bewaartemperatuur voor levensmiddelen van essentieel belang is voor de voedselkwaliteit, moet het etiket bestand zijn tegen de bindtemperaturen en bewaartemperaturen en onder alle stress betrouwbaar blijven hechten aan het product of de verpakking.

Etiketten voor koelketen – wat moeten ze garanderen?

  • Voldoen aan voorschriften volgens BfR, FDA, ISEAG-versie
  • De etiketten moet hechten
  • De etikettenlijm moet voedselveilig zijn
  • Bestand zijn tegen het gloeiproces
  • Niet loslaten tijdens vervoer van winkel naar woning
  • Voldoen aan de vereiste duurzaamheid
  • Bestand zijn tegen temperaturen, vochtigheid en herhaalde behandeling van het product
  • Bestand zijn tegen een condensatieproces
  • Professionele hechting in doorloop van de koelketen

 

Problemen bij ongeschikt etiketmateriaal

  • Etiketten worden stijf en vallen eraf
  • Etiketten hechten in gekoelde ruimte, maar niet in warme, hete of vochtige buitenruimte
  • Laten los tijdens vervoer van winkel naar huis
  • Bij condensatie door bijvoorbeeld snel temperatuurverschil van koelkast naar auto hecht het etiket niet meer

voedselveiligheid

Het juiste etiketmateriaal doet wat moet

  • Etiketten zijn geschikt voor plastic films, LDPE, HDPE, PP en PET, inclusief karton
  • Waterafstotende eigenschappen waardoor het etiket blijft zitten
  • Het etiket blijft leesbaar bij blootstelling aan water en vocht
  • Het materiaaloppervlak zorgt voor een hoge printsnelheid
  • Geschikt voor direct thermisch printen
  • Aan te passen aan temperaturen onder nul
  • Het product blijft aantrekkelijk voor de consument
  • Voorzien van voedingsinformatie en productinformatie

 

Etiketten moeten hechten tijdens de gehele koelketen

Niet alleen het aanbrengen van etiketten in het productieproces is een taak voor de fabrikanten. Zij moeten er ook voor zorgen dat de etiketten tijdens de koelketen tot op het daaropvolgende verkooppunt blijven hechten en dat ze niets aan kwaliteit hebben verandert wat betreft hechting en uiterlijk.

Wat is een koelketen?

De koelketen verwijst naar het beheer van de temperatuur van bederfelijke producten. Zij waarborgt de kwaliteit en de veiligheid vanaf het moment van de slacht of de oogst, via de distributieketen, tot de eindconsument.

 

Waar moet de koelketen worden gewaarborgd?

  1. In de productie, zoals de verwerkende industrie, verpakking systemen en in de voorkoeling.
  2. In de logistiek, zoals gekoeld transport, opslag, distributiecentra
  3. Op de verkooppunten, zoals magazijn en supermarkten

 

Waarom is de koelketen belangrijk?

De koelketen zorgt ervoor dat bederfelijke producten veilig en met een constante hoge kwaliteit aankomen op de plaats van consumptie. Als het product niet de hele tijd op het juiste temperatuurniveau wordt gehouden, kunnen er allerlei negatieve resultaten optreden:

    • Ziektekiemen, bacteriën en salmonella
    • Bederving
    • Financieel verlies voor de producent en toeleveringsketen
    • Financieel en gezondheidsverlies voor de consument

Product etikettering in de koelketen

Weber Labeling & Coding is gespecialiseerd in het leveren van etiketten en etiketteeroplossingen voor elke industrie. Neem gerust contact op via mail of telefoon om te kijken welke mogelijkheden passen binnen de wensen en eisen van etikettering.

Get in touch with our marking and labeling experts