Barcodes controleren zonder scanner

Hoe barcodes te controleren zonder scanner

Bij het printen van een barcode, zijn er belangrijke aandachtspunten om te zorgen voor een foutloze scan en een efficiënte workflow in de gehele supply chain. Lees onze 6 tips voor een betere afdrukkwaliteit van de barcode om te beginnen. Wat naast het ontwerp ook van invloed is op de leesbaarheid is het drukproces. In deze post laten we u zien, hoe u kleine fouten snel en met het blote oog kunt opsporen en voorkomen!

Eerste dingen eerst: Vergeet de printkop niet

Een hoge en consistente afdrukkwaliteit is essentieel voor een optimale werking van barcodescanners. Professionele labelprinters leveren uitstekende prestaties en zijn perfect voor gebruik binnen een productie- of logistieke omgeving. Net als alle andere machines hebben ze onderhoud nodig om ze soepel te laten werken. Zorg ervoor, dat u de printkop regelmatig reinigt (overeenkomstig de instructies van de fabrikant) om de ophoping van vuil en residu’s te voorkomen.

Ondanks alle zorg, verslijt de printkop na verloop van tijd. Het laat meestal zien wanneer de kleine verwarmingselementen beginnen te falen, waardoor er lege brandlijnen door de afdrukafbeelding heen snijden. Deze leegtes zijn fataal voor de integriteit van de barcode: Zelfs de kleinste witte lijn kan leiden tot grote problemen met handelspartners, retouren veroorzaken of uw intralogistieke activiteiten vertragen.

Defective dot in label printerEen defect verwarmingselement op een printkop

Barcodeverificatiesystemen bieden een betrouwbare manier om de kwaliteit en naleving van de code te evalueren, maar worden niet noodzakelijkerwijs gebruikt voor kleinere toepassingen. Het goede nieuws is, dat u met behulp van onze tips en trucs veelvoorkomende fouten kunt opsporen zonder scanner! Maar laat ons u eerst vertellen waarom de barcode-oriëntatie in dit scenario een cruciale rol speelt.

Barcode-oriëntatie is van belang: hek- vs. Ladderstijl

Afhankelijk van de labelprinter en de lay-out van het label heeft de barcode een specifieke positie en oriëntatie op het label. Als de strepen van de barcode in de afdrukrichting wijzen, wordt het een ‘hekjes’ barcode genoemd. Als de strepen daarentegen dwars op de afdrukrichting liggen, is het een ‘ladder’-barcode. De volgende afbeelding laat duidelijk zien waarom ze zo worden genoemd:

Om de barcode van de omheining te controleren: voeg een controlelijn toe

Kunt u zeker weten of deze volgende barcode perfect in orde is?

Fence barcode

Hier is een kleine maar effectieve truc: voeg een dikkere, doorlopende lijn boven de barcode in:

Fence barcode with verification line

Terwijl een fout in de “rechtopstaande” balk nauwelijks waarneembaar is, is de fout in de horizontale balk direct herkenbaar. Het is een teken dat een verwarmingselement (print dot) defect of vuil is.

Om de barcodes van de ladder te controleren: kijk uit voor witte lijnen

Als de barcode 90° wordt gedraaid, valt de fout direct op. De ontbrekende stip zorgt voor een witte lijn over de gehele barcode:

Ladder barcode with white line

Maar let op: Voordat u de barcode draait, moet u eerst controleren of deze geschikt is voor de gebruikte materiaalcombinatie en de benodigde afdruksnelheid.  De verwarmingselementen van de labelprintkop worden bij hoge printsnelheden zeer snel in- en uitgeschakeld. Elk verwarmingselement heeft echter een zekere traagheid en blijft ook na het uitschakelen nog een beetje warm. De streepjescodelijnen kunnen daarom wat rafelig overkomen, wat de algehele kwaliteit kan beïnvloeden.

Vind de perfecte barcodes printer

U wilt geen concessies doen aan het afdrukken van barcodes? Weber Marking Systems is uw officiële handels- en servicepartner voor bijna alle gerenommeerde fabrikanten van labelprinters zoals: Zebra, Sato, Epson, Novexx en Datamax. Wij adviseren u persoonlijk om de beste oplossing te vinden voor uw behoeften!

Neem nu contact met ons op voor een gratis adviesgesprek met een expert