kleurenwaaier

Inkjetprinter Epson print automatisch kleurspecificaties

Klanten verwachten bij het gebruik van een inkjetprinter de mogelijkheid een specifieke kleurtint te bereiken op de print. De inkjet kleurenlabelprinters C6000/C6500-serie van EPSON heeft nu voor het eerst de mogelijkheid om in de afdruksjabloon gebruikte kleurspecificatie automatisch om te zetten in een doelkleur. Hiervoor is géén RIP-software meer nodig, dat scheelt kosten en tijd!

 

Uitdagingen met kleurspecificaties

Kleurspecificaties zijn vaak afkomstig uit de RAL-, HKS- of Pantone-kleurenwereld. Inkjetprinters werken echter met CMYK-inkten en de afgedrukte kleurtonen zijn dan ook meestal gerasterd samengesteld. Dit betekent dat kleurtonen uit andere kleurruimten slechts bij benadering kunnen worden gereproduceerd met CMYK-inkten. Bovendien zijn de in het artwork gebruikte kleurprofielen vaak gemaakt voor andere drukprocessen dan inkjetdruk.

Welke factoren beïnvloeden de kleurweergave?

Naast de kleurruimte binnen de desbetreffende inkttint zijn nog invloeden in de kleurweergave op het eindproduct. Het gebruikte etiketmateriaal, zoals mat of glanzend, is bepalend voor de uiteindelijke kleurtint. Ook de ondergrond waarop het etiket is aangebracht, kan verschil in kleurweergave veroorzaken.

 

Hoe kunnen kleurspecificaties worden uitgevoerd?

Kleurspecificaties voor inkjetdruk kunnen worden geïmplementeerd middels de vereiste CMYK-kleurtoon of door de RGB-waarde ervan te bepalen en deze te gebruiken in de opmaak van het drukwerk. Het is echter vaak ingewikkeld om dit te doen. Men is bang voor extra werk of vervreemding van het ontwerp. Zogenaamde “RIP-software” belooft dit probleem op te lossen, alleen dat is uitgebreid en duur.

EPSON C6000 C6500

De EPSON-oplossing van de C6000/C6500-serie biedt nu de mogelijkheid om met behulp van de zogenaamde “Spot Color Settings” rechtstreeks in de printerdriver een kleuraanpassing uit te voeren. Daarmee is het gemakkelijk om zelf in een paar stappen een “Steunkleurenconversiebestand” maken. De “Assistent Kleurtoonmatching” helpt bij het bepalen van de juiste doelkleur. Tenslotte drukt het printerstuurprogramma volgens de ingestelde kleurconversie af.

Dit geeft de EPSON C6000/C6500 een groot voordeel ten opzichte van inkjetprinters die niet over deze functie beschikken. De complexe extra software is immers overbodig!

EPSON C6000/C6500 SERIE