Wet cleaning in production environment

IP-bescherming voor printers in moeilijke productieomgevingen

In veel bedrijven staat de vochtige reiniging van de productieomgeving op het dagelijkse schema. Met name in de voedingsmiddelen-, zuivel-, chemische en farmaceutische industrie moeten strikte hygiënevoorschriften worden nageleefd. Bovendien zijn de veiligheid van medewerkers en de levensduur en productiviteit van de systemen belangrijke redenen voor hygiëne in productiefaciliteiten. Hier wordt dus absoluut aangeraden om gebruik te maken van IP-bescherming.

Om vastzittende verontreinigingen (bijv. oliën, vetten, zuren of zouten) te verwijderen, moeten vloeren, transportbanden, machines enz. meestal met de hand met water worden besproeid. Niet alle delen van de productielijn zijn bestand tegen een „douche“: elektronische apparaten zoals inkjetprinters, etikettenprinters en etiketteermachines kunnen gevoelig zijn voor waterstralen. Ze moeten meestal van tevoren waterdicht worden afgedekt of zelfs worden gedemonteerd. Dit kost tijd en geld. Aanzienlijke inspanningen kunnen worden bespaard door aandacht te schenken aan de IP-code van de apparaten. Zelfs voor industriële omgevingen met hoge stofniveaus zijn deze eigenschappen buitengewoon interessant.

Ingress Protecion (IP)/IP-bescherming beoordelingstabel:

De IP-classificatie van elektronische apparatuur geeft de mate van bescherming aan die behuizing en connectoren bieden tegen contact, stof en water. De code bestaat uit de letters “IP” voor “Internationale bescherming” en twee opeenvolgende codes. Het eerste cijfer geeft het beschermingsniveau aan dat de behuizing biedt tegen contact en vaste vreemde voorwerpen. Het tweede cijfer geeft het niveau van bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen aan.

De volgende tabel geeft uitleg over de codes van IP-bescherming volgens DIN EN 60529.

Eerste cijfer van de IP-code:

IP Bescherming tegen toegang tot vaste vreemde voorwerpen:
0 Geen specifieke bescherming
1 Bescherming tegen grote oppervlakken> 50 mm (bijvoorbeeld rugzijde hand)
2 Bescherming tegen middelgrote oppervlakken> 12,5 mm (bijvoorbeeld vingers)
3 Bescherming tegen kleine oppervlakken> 2,5 mm (bijvoorbeeld gereedschap)
4 Bescherming tegen zeer kleine oppervlakken> 1 mm (bijvoorbeeld draden, insecten)
5 Bescherming tegen stof in voldoende hoeveelheid om de goede werking te verstoren
6 Stofdicht

Tweede cijfer van de IP-code:

IP Bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen:
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen verticaal druppelend water
2 Bescherming tegen verticaal druppelend water bij een helling van 15 °
3 Bescherming tegen sproeiwater onder elke hoek tot 60 °
4 Bescherming tegen spatten van water vanuit elke richting
5 Bescherming tegen waterstralen  (mondstuk: 6,3 mm) vanuit elke richting
6 Bescherming tegen krachtige waterstralen (mondstuk: 12,5 mm) vanuit elke richting
7 Bescherming tegen onderdompeling tot 1 meter diepte
8 Bescherming tegen continue onderdompeling tot een diepte van 1 meter of meer
9 Bescherming tegen directe waterstralen met hoge druk en hoge temperaturen

IP65-classificatie: inkjetprinters voor stof en waterstraal

Met behulp van de codes van de IP-code kunt u nu zien hoe goed uw labelsysteem is beschermd tegen stof en water. Industriële printers en machines met IP65-bescherming zijn ideaal voor nat reinigende fabrieken.

Markoprint inkjetprinter
Markoprint IP-JET HP

Een voorbeeld is de Markoprint inkjetprinter, die speciaal is ontwikkeld voor gebruik in moeilijke industriële omgevingen. Het ruimtebesparende systeem combineert printkop en besturingseenheid in een gesloten behuizing. Dankzij een speciale afdichting in het gebied van de cartridge, een overdrukaansluiting en waterdichte connectoren, kunnen vocht en stofdeeltjes niet binnendringen.

 

Etikettendispenser Alpha HSM
Alpha HSM

Een ander geweldig voorbeeld is ons etikettendispenser Alpha HSM. Dankzij het unieke modulaire ontwerp is het apparaat een ware meester in metamorfose. Als een  kameleon past onze Alpha HSM etiketteermachine zich perfect aan beperkte ruimten aan. Met de speciale behuizing voldoet de Alpha HSM aan IP-beschermingsklasse 65 en hoeft derhalve niet afgedekt te worden in vochtige of stoffige ruimten, of tijdens natte reiniging.

 

Title image sorce: © auremar – Fotolia.com