Perslucht Etiketteermachine | Weber Marking

Bespaar kosten: labelen zonder perslucht

Veel van de elektriciteit die in de industrie wordt gebruikt, gaat naar de productie van perslucht. Toch vreemd, gezien het feit dat ± 90% van de elektrische energie die wordt gebruikt om perslucht te genereren verloren gaat in ongebruikte afvalwarmte! Gerichte maatregelen zoals het verminderen van de druk, het elimineren van lekken en het terugwinnen van warmte uit de compressor kunnen al enkele kosten verlagen. Het is echter nog efficiënter om perslucht te vervangen door elektrische aandrijvingen. Laten we beginnen met uw etiketteermachines.

Elektrische aandrijving in plaats van perslucht

Elektrisch aangedreven etiketteermachines bieden een groot besparingspotentieel. Ze verminderen de kosten van perslucht aanzienlijk en bieden nog meer voordelen. Bij pneumatisch aangedreven etiketteermachines wordt perslucht meestal gebruikt voor de volgende bewerkingen:

 • Om het label te ondersteunen bij het afpellen van de etikettenrol
 • Een vacuüm creëren dat het label onder de stempelplaat zuigt
 • De etiketteerarm te bewegen
 • Voor het afblazen van het etiket op het product (contactloze etikettering)

Het vacuüm voor het vasthouden van het label kan ook worden gegenereerd door middel van een ventilator of blazer en de etiketteerarm kan worden bewogen met een servo- of stappenmotor. Afhankelijk van het ontwerp van de machine is de ondersteuning van het label niet noodzakelijk of wordt dit ook gerealiseerd via een elektrische ventilator. Als de labels rechtstreeks door de applicator op het product worden “gestempeld” (tamp-on-methode) of worden aangebracht d.m.v. een wipe-on-methode, is er helemaal geen perslucht nodig!

Tamp-On-Verfahren: Etikett wird aufgestempelt
Tamp-on procedure: het label wordt middels een stempel op het product aangebracht
Wipe-On
Wipe-on procedure: het label is wordt middels een veeg-beweging m.b.v. een borstel of een rolletje aangebracht

Het is iets anders bij Enigszins de contactloze etikettering (blow-on en tamp-blow-methode): In applicatieprocessen waar het label wordt weggeblazen, kunt u niet helemaal zonder perslucht. Desalniettemin kunnen we al regeleenheden leveren om ervoor te zorgen dat het verbruik van perslucht slechts tijdelijk is en alleen gebruikt wordt indien nodig. Dit vermindert de kosten aanzienlijk.

Blow-On
Blow-on procedure: het label wordt afgeblazen met overdruk
Tamp-Blow
Tamp-blow procedure: het label wordt eerst middels vacuüm op de tamp vastgehouden, gepositioneerd middels de etiketteerarm en vervolgens afgeblazen

Elektrische etiketteermachines en hun voordelen

De nieuwere generatie etiketteermachines van Weber Marking Systems wordt aangedreven door zuinige energiezuinige motoren (<0,75 kW). Een paar voorbeelden van onze “energiebesparende wonderen” zijn:  omvatten De Legi-Air 4050 CWS (een volledig elektrisch hoek-omwikkel-etiketteersysteem) labeller en de Legi-Air 6000 (een hoge snelheids-etiketteersysteem) snel-looppijpmachine. Elektrisch aangedreven etiketteersystemen bieden duidelijke voordelen voor industriële toepassingen:

 • Kostenreductie door minder energieverbruik
 • Geen of lagere onderhoudskosten van het persluchtsysteem
 • Hogere productieprestaties tijdens het labelen etiketteren
 • Meer precisie bij het positioneren van labels
 • Uitgebreide toepassingsmogelijkheden (bijv. in de vriezer)
 • Betere controle
 • Langere levensduur, minder slijtage
 • Geen productieverlies door vervuilde perslucht

Vanuit ons oogpunt is het dan ook volkomen logisch om het verbruik van perslucht zoveel mogelijk te verminderen. Het verminderen van de impact op het milieu draagt ​​niet alleen bij aan grotere duurzaamheid, maar verlaagt ook de operationele kosten!

Title image source: © industrieblick – Fotolia.com