verpakkingsniveau Markering van verpakkingen langs de productielijn

Markering van verpakkingen langs de productielijn

Industriële markering en codering is belangrijk om verschillende redenen (wetgeving, automatisering, logistiek, enz.) en een deel van de workflow in meerdere fasen van de productielijn. Vanwege verschillende oppervlakken, omgevingen en toepassingen kunnen alle soorten verpakkingen andere eisen stellen aan het markeersysteem. Er zijn goede redenen voor bedrijven om verschillende technologieën in één fabriek te gebruiken. Leer hoe u het meeste uit uw etiketteermachines en inkjetprinters kunt halen!

Markering van verpakkingen langs de productielijn

Markering primaire verpakking

De primaire verpakking omsluit het eigenlijke product en komt er direct mee in contact. Drankflessen, cosmetische potten en frietzakken behoren bijvoorbeeld tot deze categorie. Het verpakkingsmateriaal is bedoeld om het interne product te beschermen met zijn barrière-eigenschappen en heeft ook een grote impact op de stabiele kwaliteit.

Markeringen op primaire verpakkingen zijn ook belangrijk voor de bescherming en informatie van de consument (bijvoorbeeld houdbaarheidsdata). In veel gevallen zijn bepaalde markeerelementen voor productidentificatie en traceerbaarheid wettelijk verplicht. Daarom vindt u er meestal ook barcodes, data matrix codes of serienummers, lot- en batchnummers op. Deze codes zijn echter niet alleen essentieel in de hele supply chain of in het geval van een terugroepactie. Ze worden ook steeds belangrijker voor fabrieksautomatisering.

Vooral de primaire verpakking in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie moet voedselveilig zijn. Gevaarlijke stoffen van het drukwerk op de doos kunnen in en op het binnenste product terechtkomen. Het is bewezen dat inkjetprinters met GMP-gecertificeerde inkten, zoals die van de Markoprint-serie van Weber Marking Systems, het risico uitsluiten.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de milieuomstandigheden binnen de productielijn. Als bijvoorbeeld een ruimte in een fabriek voor hygiëne regelmatig moet worden gereinigd, kan het daar geplaatste markeersysteem een ​​verzegelde behuizing met IP65-bescherming nodig hebben. Dit voorkomt ook het binnendringen van stof en vocht, wat bij bepaalde producten en verwerkingsstappen kan voorkomen. Andere obstakels zijn extreem warme en koude temperaturen (bijv. in het vriesgedeelte) die niet voordelig zijn voor elk elektronisch apparaat dat continu in bedrijf is.

Markering van secundaire verpakkingen

De secundaire verpakking wordt ook wel verkoopverpakking genoemd en wordt verondersteld de aandacht van de consument te trekken in de detailhandel. Het omsluit de primaire verpakking en heeft geen direct contact met de inhoud. In plaats daarvan kan het aanvullende barrièrefuncties hebben, dienen voor informatieve, decoratie- en promotiedoeleinden (bijvoorbeeld wincodes) en het verbeteren van producttransport. Bovendien kan het de merkbescherming en de veiligheid van de consument ondersteunen door het gebruik van beveiligingslabels (tamper evident labeling). Voor geneesmiddelen op recept die in de Europese Unie worden verkocht, is dit wettelijk verplicht volgens de Falsified Medicines Directive 2011/62 / EU.

Aangezien fabrikanten de traceerbaarheid van hun producten moeten waarborgen, zullen secundaire verpakte goederen vaak worden gemarkeerd met identificatiegegevens zoals GTIN. Ze zorgen voor de unieke identificatie van handelsartikelen in de hele toeleveringsketen.

Voorbeelden van secundaire verpakkingen zijn bijvoorbeeld vouwdozen voor farmaceutische producten en variëteitenpakketten met individueel verpakte snoepjes erin.

Typische markeeroplossingen voor primaire en secundaire verpakkingen:

voorbedrukte kleurlabels Hoogwaardige voorbedrukte kleurlabels met toepassingsgerichte eigenschappen (verwijderbaar, boekje, oliebestendig enz.)
kleuren labelprinter Professionele kleuren labelprinter voor het afdrukken van meerkleurige zelfklevende sticker
Label dispenser Weber Alpha HSM Automatische etikettendispensers voor het nauwkeurig en snel aanbrengen van voorbedrukte etiketten
Print & Apply etiketteersysteem Weber Legi-Air Print & Apply etiketteersystemen voor het gelijktijdig aanbrengen en afdrukken van etiketten met variabele gegevens
Weber Tamper Evident seal-etiketteermachine labeldispenser Seal-etiketteermachine voor het aanbrengen  van sealstickers als een temper evident functie op pakketten
Markoprint inkjet printer Industriële inkjetprinters voor snelle, contactloze en kosteneffectieve directe markering op absorberende en niet-absorberende oppervlakken

Markering van tertiaire verpakking

De tertiaire verpakking wordt gebruikt om transportschade te voorkomen en de logistiek te vereenvoudigen. Het gaat meestal om transportverpakkingen zoals kartonnen dozen voor verzending of in krimpfolie verpakte kartonnen trays. De focus ligt op uniforme en betrouwbaar leesbare markeringen.

Typische markeeroplossingen voor tertiaire verpakkingen:

Barcode etikett Barcode-etiketten voor logistiek-specifieke identificatiegegevens zoals de Serial Shipping Container Code (SSCC)
Labelprinter Sato Professionele labelprinters voor het afdrukken van individuele labels voor logistiek, productie en handel
Markoprint inkjet printer voor het markeren van dozen Piëzo-elektrische inkjetprinters voor het markeren van dozen voor interne logistiek, waar ze etiketten gedeeltelijk kunnen vervangen (zie onze vergelijking hier)
palettenetikettering Efficiënte palettetiketteerders die aan twee of meer zijden etiketten afdrukken en aanbrengen op pallets
RFID labeling RFID-systemen en geschikte RFID-etiketten die automatische identificatie van meerdere producten of containers tegelijk en zonder zichtlijn mogelijk maken

Weber Marking Systems is uw partner

Wilt u meer weten over hoe u uw verschillende pakketten efficiënt en betrouwbaar kunt labelen? Praat met de markeer- en codeerexperts van Weber Marking Systems! We regelen graag een gratis consultatie ter plaatse voor uw bedrijf:

Neem nu contact op voor een gratis adviesgesprek