bandenlabel | Continental tyre labels

Labeloplossing voor EU-bandenlabel

Sinds 2012 moet elke nieuwe band gemarkeerd worden met een EU-bandenlabel dat de grip van de band op nat wegdek, extern geluidsniveau en impact op het brandstofverbruik aangeeft. Het is vergelijkbaar met de EU-energielabel voor huishoudelijke apparaten. Het doel is om consumenten te begeleiden naar banden die veiliger, stiller en energiezuiniger zijn.

De EU heeft daarop een label update verplicht gesteld sinds mei 2021 om het bewustzijn van de consument nog meer te vergroten. Bandenfabrikanten en leveranciers zijn er druk mee geweest en daarin hebben wij een rol gehad met ontwikkelen van Weber etiketteermachines. Bekijk hier de oplossing die we gemaakt hebben voor de auto-industrie en gebruikt wordt bij Continental, maar eerst even wat is er verplicht gesteld sinds mei 2021.

 

1. Bandenlabel op alle vormen van aankoop

De bandenlabel is niet alleen meer zichtbaar op producten, maar ook op de website van de leverancier, in brochures, in de technische gegevens van de fabrikant, in prijslijsten en op de factuur.

2. Van toepassing op zware voertuigen

Het bandenlabel was eerst alleen verplicht voor personen en nu ook voor vrachtwagens.

3. Sneeuw en ijs pictogrammen

Er zijn bijkomende pictogrammen gekomen voor sneeuw- en ijsomstandigheden.

 

Label Print & Apply systeem voor bandenlabel

Kort na de eerste EU-aankondiging hebben we samen met Continental een volledig automatisch print-apply-etiketteersysteem ontwikkeld, die voldoet aan alle EU-regelgeving voor bandenlabels. Een totaaloplossing die bestaat uit machines en verbruiksmaterialen en wordt gebruikt in vele Contintental fabrieken.

Continental tyre label

Wij voorzien Contintental van voorbedrukte bandenlabels waar het etiketmateriaal en de lijm op elkaar zijn afgestemd om op een afgerond rubberoppervlak te blijven kleven.

Bij goederenafgifte print ons etiketteersysteem alle variabele gegevens, zoals schaalletters, productnamen, artikelnummers en barcodes via thermisch transfer printer op het label.

Vervolgens wordt het label nauwkeurig op het midden van het loopvlak van de band aangebracht.  De labels worden aangebracht met de wipe-on methode. Een methode waarbij het bedrukte label gelijkmatig van de liner/ backing wordt losgemaakt, daarna door vacuüm wordt aangezogen en dan naar de plek van aanbrengen wordt gebracht. Op deze manier kan een band elke twee en een halve seconde afzonderlijk worden gelabeld.

Continental tyre etiketteersystem

De labelhoogtes en -afstanden verschillen per band: een 135-band vereist bijvoorbeeld een andere labelpositie dan een hoogwaardige sportband met een breedte van 355 millimeter.

De applicatorarm van de labeler kan zich binnen milliseconden tot 10 centimeter uitstrekken. De banddiameter bepaalt hoe ver de arm moet reiken voordat het etiket kan worden aangebracht.

Om deze reden werden de individuele bandenafmetingen vooraf geprogrammeerd in het labelsysteem. Een barcodelabel op elke band vertelt het labelsysteem welke band er aankomt, zodat het de labelpositie, afstand en printgegevens altijd juist zijn.

Wat levert het Continental op?

Het labelsysteem is een belangrijk onderdeel van de “automatische labeling en uitgaande controlesystemen”. Doordat Continental miljoenen banden per jaar verwerkt willen ze fouten bij het verzamelen en verzenden tot nul reduceren. Met dit Weber labelsysteem is het gelukt!

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

Zoek de perfecte labeloplossing

We weten dat elk productie en logistiekproces voor verschillende uitdagingen staat. We gebruiken modulaire systemen om de optimale labeloplossing te creëren en te garanderen die voldoet aan alle specifieke eisen van de toepassing. Neem gerust contact met ons op voor gratis advies! Wij houden van een uitdaging aan en helpen graag!

Neem nu contact op