bandenlabel | Continental tyre labels

Nieuw EU-bandenlabel vanaf mei 2021

Sinds 2012 moet elke nieuwe band, die in de EU wordt verkocht, worden gemarkeerd met een bandenlabel dat de grip van de band op nat wegdek, geluidsemissie en impact op het brandstofverbruik aangeeft. Het ontwerp is vergelijkbaar met het bekende EU-energielabel voor huishoudelijke apparaten. Het doel is om consumenten te begeleiden naar banden die veiliger, stiller en energiezuiniger zijn.

Om het bewustzijn van de consument te vergroten en het markttoezicht en de handhaving te verbeteren, heeft de EU een labelupdate geïnitieerd. Een nieuwe verordening treedt in werking in mei 2021. Fabrikanten en leveranciers kunnen goed worden voorbereid met de etiketteermachines van Weber Marking Systems.

Wat verandert er in de etikettering van banden?

De meeste van de huidige belangrijkste bepalingen van TLR nr. 1222/2009 worden gehandhaafd en versterkt. Vanaf 2021 moet de markt nauwlettend worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de richtlijn daadwerkelijk in de hele Europese Unie wordt geïmplementeerd. Een paar nieuwe regels voor fabrikanten en leveranciers zullen met de vernieuwing komen:

  1. Toon bandenlabel in alle vormen van aankoop

Niet alleen producten, die fysiek in winkels worden gepresenteerd, moeten het nieuwe bandenlabel hebben. De informatie op het etiket moet ook worden opgenomen op de website(s) van de leverancier, in brochures, in de technische promotieliteratuur van de fabrikant, in prijslijsten en op of met de, aan de koper, overhandigde bandfactuur.

  1. Toepassing op zware voertuigen

Tot nu toe is het bandenlabel verplicht voor passagiers- en lichte voertuigen. In de toekomst zou het ook van toepassing zijn op zware voertuigen.

  1. Sneeuw en ijs pictogrammen

Op het oorspronkelijke bandenlabel konden consumenten geen onderscheid maken tussen winterbanden, die voor verschillende omstandigheden zijn ontworpen. Het nieuwe label zal visuele informatie bevatten over de prestaties van de banden in sneeuw- of ijsomstandigheden.

Print & Apply etiketteersysteem voor bandenlabel

Een van onze klanten, wereldwijde autoleverancier Continental, voldoet vanaf het begin aan de EU-regelgeving voor bandenetikettering. Kort na de eerste EU-aankondiging hebben we een volledig automatisch print-apply-etiketteersysteem ontwikkeld, dat nu wordt gebruikt in tal van Contintental fabrieksgebouwen in Europa.

Continental tyre label

Wij voorzien Contintental van voorgedrukte labels, die de essentiële elementen voor het labelen van banden bevatten. Het etiketmateriaal en de lijm zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd om op een afgerond rubberoppervlak te kleven. Bij goederenafgifte voegt ons etiketteersysteem alle variabele gegevens zoals schaalletters, productnamen, artikelnummers en barcodes via thermisch transfer op het etiket toe. Vervolgens wordt het label nauwkeurig op het midden van het loopvlak van de band aangebracht. Etiketten worden aangebracht met de wipe-on methode, waarbij het bedrukte etiket gelijkmatig van de afgiftestempel wordt losgemaakt, door vacuüm wordt aangezogen en naar de stopplaat wordt getransporteerd. Op deze manier kan een band elke twee en een halve seconde afzonderlijk worden gelabeld.

Continental tyre etiketteersystem

De labelhoogtes en -afstanden verschillen per band: een 135-band voor een klein elektrisch voertuig vereist bijvoorbeeld een andere labelpositie dan een hoogwaardige sportband met een breedte van 355 millimeter. De applicatorarm van de labeler kan zich binnen milliseconden tot 10 centimeter uitstrekken. De banddiameter bepaalt hoe ver de afgiftestempel moet reiken voordat het etiket kan worden aangebracht. Om deze reden werden de individuele bandenafmetingen vooraf opgeslagen in het etiketteersysteem. Een barcodelabel op elke band vertelt het labelsysteem welke band de volgende keer komt, zodat het de labelpositie, afstand en printgegevens kan aanpassen.

Het etiketteringssysteem is een belangrijk onderdeel van de “Automatische etikettering en uitgaande controlesystemen” bij Continental, die miljoenen banden per jaar verwerken en fouten bij het verzamelen en verzenden tot nul reduceren.

Op zoek naar de perfecte etiketteringsoplossing?

We weten dat elk productieproces voor verschillende uitdagingen staat. We gebruiken een slim modulair systeem om u de optimale etiketteringsoplossing te garanderen die aan uw specifieke eisen voldoet. Neem contact met ons op voor een gratis advies!

Neem nu contact op