packaging_pharma

Packaging Pharma 4.0 | Uitdagingen in de industrie

In de farmaceutische industrie veranderen de zaken continu. Niet alleen is de uitdaging grote hoeveelheden vaccins, maar ook de ‘packaging pharma’. Want farmaceutische verpakkingen worden ook steeds slimmer en zijn beter bestand tegen namaak en manipulatie.

 

Smart Packaging 2.0

packaging_pharmaZo heeft een team onder leiding van prof. Harald Augustin van de Universiteit van Reutlingen onderzocht in hoeverre farmaceutische verpakkingen slimmer kunnen worden gemaakt.

De wetenschappers maken duidelijk dat de uitsluitend beschermende functie van farmaceutische verpakkingen nu als vanzelfsprekend kan worden beschouwd en dat de “relatie tussen de verpakking en het milieu” steeds meer in de belangstelling komt te staan. Zij verklaren deze ontwikkeling ook door de demografische veranderingen en het daarmee gepaard gaande gedrag bij het gebruik van geneesmiddelen.

 

Interactieve Packaging Pharma

In het kader van de zogenaamde Smart Packaging 2.0 moeten interactieve schermen de patiënten uitgebreide informatie over het medicijn verstrekken. Naast video’s met uitleg over het innemen van of het omgaan met de geneesmiddelen, kan dit bijvoorbeeld ook een visuele herinnering aan het innemen van de geneesmiddelen of veiligheidsinformatie over de openingstijd van de verpakking omvatten. Bovendien zou het mogelijk zijn het niveau van de vloeistof weer te geven en door middel van toezicht en informatie over de naleving van de koudeketen door temperatuurmeting.

De hogere kosten voor slimme verpakkingsoplossingen zouden moeten worden gerechtvaardigd door toegevoegde waarde. Tot de wetenschappers behoren een betere oriëntatie van de patiënt, een betere informatieoverdracht, een vereenvoudiging van de medicatiebehandeling en de daarmee gepaard gaande toename van de therapietrouw.

Industrie 4.0Technisch gezien kan Smart Packaging 2.0 worden geïmplementeerd door bestaande technologie continu te optimaliseren:
1. Beeldschermen met OLED-technologie, die zeer dun en flexibel kunnen worden gemaakt door elektronisch printen. Ook heeft OLED het voordeel dat het minder energie verbruikt dan LCD of LED. 2.
2. Gedrukte zonnecellen zouden als energiebron kunnen dienen in combinatie met kleine batterijen die via gedrukte leidingen met het scherm zijn verbonden.
3. Miniatuur computers
4. Data-interfaces die gegevens verwerken via Bluetooth of NFC.

 

Focus tegen namaak en manipulatie

Het in Wenen gevestigde StartUs GmbH, dat gespecialiseerd is in het screenen van start-ups uit de verpakkingsindustrie, richt zich met zijn huidige presentatie van innovatieve bedrijven op bescherming tegen namaak: StartUs gaat ervan uit dat hun producten de bescherming tegen namaak van farmaceutische verpakkingen in de toekomst aanzienlijk kunnen vereenvoudigen.

RFID Tag

Het Amerikaanse bedrijf SGNT integreert bijvoorbeeld RFID-technologie in zelfklevende tapes, veiligheidszakjes, kabelbinders, enveloppen, dozen, blisterverpakkingen, etc.Het doel is een fraudebestendige barrière te creëren rond of in de verpakking.

Holographic Print Pack uit Dubai produceert holografische films of folies voor de druk- en verpakkingsindustrie, die in verzegelde vorm ook kunnen dienen als bescherming tegen manipulatie. Het Indiase bedrijf Noos Technologies heeft een eigen technologie ontwikkeld die automatisch unieke digitale handtekeningen genereert wanneer stickers op producten of verpakkingen worden geplakt.

 

Packaging Pharma met Smart Labels

Andere slimme etiketten worden op de markt gebracht door het in de VS gevestigde Zealseal met zijn slimme, op RFID gebaseerde echtheidsetiketten die als certificaten kunnen dienen. Telkens wanneer een Zealseal smart label wordt gescand, krijgt het een nieuwe unieke ID toegewezen. Als het etiket gekopieerd is, wordt dit bij de volgende scan onmiddellijk opgemerkt. Het bedrijf Cypheme lijkt een vergelijkbare technologie aan te bieden: De Franse start-up heeft een systeem op basis van artificiële intelligentie ontwikkeld dat het mogelijk maakt etiketten te analyseren met behulp van een smartphonecamera en ze zo nodig als vervalsingen te ontmaskeren.

 

Meer informatie

In de Packaging Pharma Brochure vind je meer informatie over packaging pharma en het beschermen van medicijnen tegen namaak. Ook vind je er nuttige tips wat betreft tamper evident etiketten en verschillende etiketteer en codeer oplossingen.