smart-label-rfid

Smart Label – RFID in de gezondheidszorg

RFID-technologie (Radio Frequency Identification) bestaat al jaren. In het begin werd toegepast in de detailhandel en logistiek. Een RFID-etiket wordt ook wel Smart Label, RFID-Tag of Intelligent Label genoemd. Goederen met een RFID-Tag kunnen de hele toeleveringsketen worden getraceerd en geïdentificeerd: van inkoop tot verzending en levering.

 

RFID dé oplossing voor medische producten en hulpmiddelen

Onder andere de FDA en EMA eisen een unique device identification (UDI) voor medische producten. Als er al een UDI-systeem is, kunnen barcodes slimme codes worden door RFID-sensoren in de barcodelabel op te nemen. RFID-sensoren zijn geschikt om de hoge temperaturen van sterilisatie te weerstaan en door gebruik te maken van thermische datalogtechnologieën kunnen ziekenhuizen activa traceren tijdens gebruik, sterilisatie en hergebruik.

De RFID-tags bestaan uit een kleine chip die tot 2000 bytes kan dragen en een antenne. Ze werken hetzelfde als een streepjescode of een magneetstrip op de achterkant van een creditkaart: het geven van een unieke identificatie van een voorwerp. Net als een streepjescode of magneetstrip moet ook een RFID-tag worden gescand om de identificerende informatie te laten zien.

 

RFID binnen de gezondheidzorg

Ook farmaceutische bedrijven zien de voordelen van RFID-etiketteringen wel om goede redenen. In de farmaceutische sector helpen RFID-etiketten bij voorraadbeheer, verbeteren van operationele efficiëntie, naleving van overheidsvoorschriften en het welzijn van patiënten en consumenten. Met RFID-etikettering kunnen voorraden snel en veilig worden gesorteerd, waarbij de kwaliteit is gewaarborgd en verspilling wordt tegen gegaan.

RFID op medicijnen en medische hulpmiddelen maakt de gezondheidszorg slimmer en effectiever door beter inzicht in de voorraad en inventaris. Verloren of gestolen materialen kosten de gezondheidszorg immers elk jaar miljoenen. Met RFID-etikettering is direct zichtbaar hoe medicijnen en apparaten door de keten reizen. Hierdoor ontstaat een nauwkeurige bewakingsketen. Beter inzicht vermindert het risico dat nagemaakte geneesmiddelen in legitieme distributiekanalen terechtkomen en dat onbedoeld verkeerde medische hulpmiddelen worden gebruikt.

 

Smart label tegen fraude

Niets is belangrijker dan de veiligheid van de patiënt! Helaas is de namaakgeneesmiddelenmarkt een van de grootste fraudemarkten ter wereld. Radiofrequentie-identificatie helpt snel geneesmiddelen in de toeleveringsketen te traceren en de kosten tegen namaak te reduceren. Door een RFID-tag op een individueel voorwerp aan te brengen, is er single unit identificatie mogelijk.

Het is van levensbelang dat het juiste en een veilig geneesmiddel wordt verstrekt. RFID zorgt niet alleen voor integriteit, maar maakt moeilijker om namaakgeneesmiddelen te maken. Dat komt omdat het etiket kan worden gebruikt om de echtheid van geneesmiddelen te controleren.

 

Wat levert RFID op

De integratie van smart label in de farmaceutische keten verbeteren prestaties, distributie en de levering van medische geneesmiddelen en hulpmiddelen.

  • Inventarisbeheer
    Inventaris is alleen waardevol wanneer deze beschikbaar en klaar voor gebruik is.
  • Traceren van patiënten
    Tracering stroomlijnt de zorgervaring en vermindert menselijke fouten.
  • Volgen van activa
    Verloren of zoekgeraakte inventaris kan leiden tot vertraging in de patiëntenzorg.
  • Beheer van de levenscyclus
    Beheer van activa is van cruciaal belang voor activa met een houdbaarheidsdatum.
  • Facturatie
    Integratie van gegevens die zijn verzameld met RFID-sensoren kan helpen bij het stroomlijnen van factureringsprocessen.
  • Aanvulling
    Activa die worden gebruikt, kunnen worden getraceerd voor automatische herbevoorrading.
  • Apparatuur
    Traceren van sterilisatie en onderhoud van apparatuur.

Als deze wereldwijde crisis ons iets heeft geleerd, dan is het wel de noodzaak om processen te stroomlijnen. Dat wij ervoor zorgen dat we de juiste artikelen op de juiste plaats hebben en op de snelst mogelijke tijd leveren. Daarbij moeten we het gebruik van technologie stimuleren om efficiëntie slagen in de gezondheidszorg te maken.

 

RFID SOLUTIONS