sss_label

SSCC Label: Creëer dé perfecte label

Bij de levering van goederen tussen industrie en handel wordt gebruik gemaakt van een SSCC Label. Dagelijks worden ontelbare pallets en dozen naar wereldwijde bestemmingen verzonden. Meestal hebben ze een geplande reis op een vrachtwagen, vrachtvliegtuig, containerschip of goederentrein.

Detail eines Transportetiketts, auf dem die NVE rot markiert istDe goederen moeten niet alleen op tijd bij de handelspartner aankomen, maar ook compleet en niet beschadigd. Alleen zeer efficiënte processen in de distributielogistiek maken deze ongelooflijke prestatie mogelijk.

Daarom is duidelijke identificatie van de transporteenheden met inhoud essentieel voor het hele proces. Hiervoor wordt de Serial Shipping Container Code (SSCC Label) gebruikt. Omdat deze wereldwijd zo beproefd en gestandaardiseerd is, eisen veel grote handelsondernemingen van hun zakenpartners dat zij deze identificatie gebruiken.

 

Wat is een SSCC Label / Serial Shipping Container Code?

De SSCC is een 18-cijferig identificatienummer voor verzendeenheden zoals pallets, containers of dozen. Elke SSCC is volledig numeriek en wordt wereldwijd op een unieke manier toegekend. Het begeleidt de goederenzending langs de volledige transportroute. Dit betekent dat de levering naadloos kan worden gevolgd en overal kan worden geïdentificeerd, vanaf het magazijn tot bij de klant. Het is daarom ook een verplicht element op het GS1-transport label, waar het in platte tekst en als GS1-128-barcode wordt weergegeven:

GS1 Transportetikett mit NVE / SSCC

Trouwens: Het SSCC zou ook in een RFID-chip kunnen worden opgeslagen. RFID-technologie is vooral praktisch wanneer veel transportgoederen tegelijk worden geregistreerd zonder visueel contact met de lezer.

 

Voordeel van SSCC Labeling

Bedrijven die SSCC-etiketten gebruiken voor hun zendingen, profiteren op de volgende manieren:

 • Hoge klanttevredenheid door naleving van leveringstermijnen en snelle orderverwerking
 • Vermijden van out-of-stock situaties bij de klant
 • Naadloze tracering van zendingen over het gehele transporttraject
 • Unieke identificatie van verzendeenheden op elk moment en elke plaats
 • Consistente mobiele dataverzameling vergemakkelijkt de verwerking van grote zendingen
 • Efficiënte communicatie met zakenpartners over de hele wereld dankzij wereldwijde standaarden

 

SSCC Label structuur

Het SSCC is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

 • Op de eerste positie staat een reservecijfer tussen 0 en 9 (vrij te kiezen door de SSCC maker).
 • Op de tweede positie staat het 7- tot 9-cijferige GS1-basisnummer van het individuele Global Location Number (GLN) van het leverende bedrijf.
 • Opgevolgd door een reeks cijfers (opeenvolgend nummer) die door de SSCC maker wordt toegekend.
 • Het laatste cijfer is een controle cijfer, dat onjuiste invoer voorkomt.

 

Barcode label maken met SSCC

Om SSCC-etiketten te maken is er labelsoftware nodig die barcodes kan genereren. Deze functie is meestal al inbegrepen in een professionele etikettensoftware. Hiermee is het gemakkelijk om de lay-out van het etiket ontwerpen en de SSCC genereren vanuit een database. Eventueel kan de labelsoftware ook worden gebruikt om RFID-labels te coderen.

 

Tips voor correcte etikettering met SSCC

Volg de instructies voor het afdrukken en aanbrengen van het GS1-transportetiket:

 • Het SSCC-label moet op minstens 50 mm van de rand van de pallet bevinden
 • De SSCC-barcode moet minstens 400 mm en maximaal 800 mm boven de grond worden geplaatst
 • Het etiket moet goed plakken op het oppervlak van de verpakking (niet onder krimpfolie!)
 • Breng het etiket aan op ten minste één zijde van de verpakking, bij voorkeur op twee zijden
 • Plaats slechts één transportlabel per kant van de verpakking

 

Gebruik een pallet etiketteermachine

Automatic labelling of pallets and bulk packs, GS1-compliant: Palettenetikettierer AP 182 von Bluhm Systeme The manual application of labels is not an option for larger companies. The AP 182 pallet labeller from Weber Markeing Systems is specially developed for automatically applying A5 format labels to up to three sides of palletized products or bulk packs. Since it does not require a safety fence or protective enclosure due to its intrinsically safe design, the system reduces costs and workload. Another, particularly flexible and powerful marking technology is pallet labelling by a robot!

 

Automatisch etiketteren van pallets en bulkverpakkingen, GS1-standaard:
Het handmatig aanbrengen van etiketten is voor grotere bedrijven geen optie, een etiketteermachine brengt verlichting en precisie. Weber Labeling & Coding Solutions heeft pallet etiketteermachines ontwikkeld voor het automatisch aanbrengen van A5 formaat etiketten op maximaal drie zijden van gepalletiseerde producten of bulkverpakkingen.

Deze etiketteermachines hebben geen veiligheidshek of beschermende behuizing nodig, vanwege het veilige ontwerp én de behuizing waarin de etiketteerarm zit. Dit verlaagt kosten en handelingstijd voor operators.

De nieuwste trend op het gebied van pallet etiketteren is etiketteren met een robot. Weber werkt samen met partners waarmee wij onze etiketteertechnologie combineren met robots. Afhankelijk van de toepassing bedenken we een etiketteeroplossing die past bij de wensen en ambities van onze klanten, zodat onze klanten kunnen groeien!

Label Print & Apply Solutions