Tamper Evident Labeling

Tamper evident labeling: beveiligingslabels gebruiken tegen namaak

Of het nu gaat om medicijnen, voedsel of cosmetica: bij het openen van bepaalde producten willen we echt zeker weten dat er niet mee is gefraudeerd. Sinds februari 2019 moeten vrij verkrijgbare medicijnen fraudebestendig oftewel tamper evident proof zijn.

Het is één van de veiligheidskenmerken binnen serialisatie van het Europees Parlement om namaakgeneesmiddelen te bestrijden. We nemen je mee in de wereld van evident labels, laten zien hoe het labelen werkt en hoe de farmaceutische industrie de strijd tegen medicijnfraude voert.

tamper evident labeling 2Beveiliging labels / Veiligheidsetiketten / Beveiligingsetiketten

Om ervoor te zorgen dat men herkent wanneer het product zonder toestemming is geopend, moet de verpakking zichtbaar en onomkeerbaar worden beschadigd wanneer ze voor het eerst wordt geopend. Dit is waar beveiligingsetiketten of tamper evident labels, in het spel komen. Op het doosje zie je een tamper evident label. Hij scheurt wanneer je opent. Oftewel een goede beveiliging en verzekering voor wat je koopt.

 

Soorten evident labels

    1. Papieren labels
      Bij sabotage scheuren of lamineren de labels.
    2. Ongeldige labels
      Na verwijdering wordt de lijmlaag zichtbaar vernietigd en verschijnt een verborgen waarschuwingsbericht of patroon.
    3. Zelfvernietigende labels
      De zijn gemaakt van lamineerfolie. Bij het verwijderen van het label wordt het bovenste materiaal vernietigd, waardoor zichtbare stukjes label achterblijven die heel moeilijk te verwijderen zijn van de verpakking.
    4. Geperforeerde labels
      Bij opening wordt het label zichtbaar vernietigd langs de perforatielijn.

seriaAlle evident labels zijn er in kleur, maar juist ook transparant. Dat heeft als voordeel dat het label minder direct zichtbaar is én dat de tekst op de verpakking leesbaar blijft, ook al is deze beplakt.

Op het doosje zie je een transparant evident label die loslaat bij het openen van de verpakking, niet meer plakt en de verpakking beschadigd. Dat geeft de medicijngebruiker de garantie dat het doosje sinds de productie niet meer geopend is.

 

 

Hoe werkt een tamper evident label systeem?

Er zijn altijd drie verpakkingen die fraudebestendig gelabeld worden.

    1. Primaire verpakking: het product zelf
    2. Secundaire verpakking: doosje met meerdere producten
    3. Tertiaire verpakking: pallet of grote doos met meerdere secundaire verpakkingen voor vervoer

Voor elke toepassing is er een andere machine, want dat hangt af van de vorm, grote en wat er gelabeld moet worden. Links zie je een primaire verpakking, in het midden een secundaire verpakking en tot slot een tertiaire verpakking in een labelsysteem.

primaire verpakking

tamper evident labeling secundaire verpakkingtamper evident labeling tertiaire

 

 

 

 

 

 

Hoe behaal je de gewenste productie snelheden?

In onderstaande video zie je hoe snel verpakkingen gelabeld en gecodeerd kunnen worden. De productiesnelheden zijn immens hoog, dus de labelmachines moeten in staat zijn dat bij te benen. Soms gebruik je daarvoor ook meerdere machines achter elkaar om zo de gewenste capaciteit te behalen.

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

Eigenlijk is labeling in de farmaceutische industrie altijd maatwerk. Zo hebben we machines ontwikkeld voor verschillende verpakkingen en farmaceuten. Zoals bijvoorbeeld een tamper proof labeling proces voor Traxeed en een nieuwe labelmachine voor een medicijnfles.

Kortom, ben je op zoek naar een labelmachine raadpleeg een label expert, zoals Weber Labeling & Coding.

Voor welke uitdaging staat de farmaceutische industrie?

Namaak en manipulatie ligt altijd op de loer. De farmaceutische industrie moet zich daar altijd tegen wapenen. Dat betekent dat verpakkingen altijd slimmer worden en verbeterd blijven, zodat wij gewone mensen er altijd vanuit kunnen gaan dat onze medicijnen veilig zijn. Daarnaast moet de industrie ook haar steentje bijdragen aan het verduurzamen van verpakkingen.

Wist je dat we nog meer informatie hebben over de label en codeer uitdagingen in de farmaceutische industrie? Bekijk gerust eens een van deze artikelen:

Op zoek naar meer informatie over de machines? Check onze website of neem contact met ons op.

Contact