thermisch-printen

Thermisch transfer versus direct thermisch printen

labelprinter

Het thermisch printen van labels heeft vele voordelen. Bij de meeste professionele en industriële labelprinters zijn er twee thermische printmethodes: thermisch transfer en direct thermisch.

Maar wat zijn de verschillen? En welke methode sluit het beste aan bij welke toepassing? In deze blog leggen we thermisch transfer naast direct thermisch printen om zo de verschillen, voordelen én nadelen van beide methodes uit te leggen!

 

Thermisch transfer vs direct thermisch labels printen

Laten we eerst de overeenkomsten doornemen: beide methodes voor het afdrukken van etiketten vereisen een thermische printkop, die warmte toevoegt aan het te markeren oppervlak. De printkop bestaat uit kleine verwarmingselementen (puntjes), die in het gewenste printgebied opwarmen om zo een print te produceren.

Daarom wordt in het algemeen de term thermisch (thermal) labelprinter gebruikt voor direct thermisch printers als voor thermisch transfer printers. De afdrukresolutie wordt bepaald door de grootte, het aantal en de opstelling van verwarmingselementen, gespecificeerd in ‘dots per inch‘ (dpi). Het gaat meestal om 203, 300 of 600 dpi. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de afdrukresolutie én printkwaliteit.

Het verschil tussen de twee printmethodes zit in het oppervlak dat wordt verwarmd door de printkop. Bij thermisch transfer printen wordt wax of hars gebaseerd lint gebruikt dat bij verhitting inkt op het label overbrengt. Terwijl direct thermisch printen gebruik maakt van warmtegevoelige (thermische) etiketten, die zwart worden op de plaats waar ze direct worden verwarmd.

 

Hoe werkt thermisch transfer printen?

Bij thermisch transfer printen brengen de verwarmingselementen van de printkop puntsgewijs warmte aan op het passerende lint. Daardoor smelt de wax of hars waardoor een afdruk vormt.thermisch transfer printen

Het etiket absorbeert de inkt zodat het één geheel wordt. Het lint én de etiketten (materiaal en lijm) moeten zorgvuldig zijn afgestemd op de specifieke toepassing en op elkaar om de optimale kwaliteit en duurzaamheid te krijgen.

 

Hoe werkt direct thermisch printen?

Bij direct thermisch printen, brengen de verwarmingselementen van de printkop puntsgewijs warmte aan het passerende label. Het label heeft een warmtegevoelige coating wat verandert door een chemische reactie. De chemische reactie verandert de kleur van het etiket van wit naar zwart.

direct thermisch printen

 

Thermisch of thermisch transfer vergelijking

Thermische labelprinters zijn over het algemeen zeer geschikt voor het produceren van barcodelabels. Dat komt doordat de printers hoge kwaliteit afbeeldingen printen met een uitstekende randdefinitie. Die randdefinitie heb je weer nodig om barcodes goed te kunnen scannen met barcodescanners.

Bekijk voor meer informatie over barcodes onze 6 tips voor een juiste barcode, een handleiding: controleren van barcodes zonder scanner of 5 tips over barcode kleuren.

Ook is het mogelijk om zowel eendimensionale (streepjescode) als tweedimensionale barcodes, zoals data matrix codes of QR-codes, te printen met beide thermische afdrukmethodes. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen tekst of een afbeelding te printen.

In onderstaande tabel vergelijken we de prestaties van de printmethodes in verschillende categorieën:

Thermisch transfer

Thermisch direct

Print kwaliteitMaximale leesbaarheid en scanbaarheidGoede leesbaarheid en scanbaarheid
Duurzaamheid van printLange levensduur en beeldstabiliteitGevoelig voor hitte, licht en andere omgevingscondities
Afdrukken in kleurMogelijk met gekleurd lintAlleen zwart en wit
Printkop levensduur✅ Er zit een lint tussen de printkop en het label. Daardoor slijt de printkop minder snel❌ De printkop staat in contact met het label en is daardoor gevoeliger voor slijtage
Printerconfiguratie en onderhoudMeer downtime door lintverwisselingen en aanpassingen

Regelmatige reiniging van onderdelen (zie onze onderhoudstips voor de thermische printer)

Minder downtime, omdat er geen lint moet worden vervangen

Regelmatige reiniging van onderdelen (zie onze onderhoudstips voor de thermische printer)

Mediaselectie en kostenKan afdrukken op een grote verscheidenheid aan media

Lint en etiket moeten compatibel zijn om problemen te voorkomen

Lagere kosten etiketten

❌ Extra kosten printlint

Kan alleen afdrukken op hittegevoelig papier / etiketten

❌  Hogere kosten directe thermische labels

 

 

Milieu-aspecten✅ Batch- of enkelvoudig afdrukken zonder verspilling

✅ Backing loze labels beschikbaar

Slechte lintrecycling

✅ Batch- of enkelvoudig afdrukken zonder verspilling

Recyclebare materialen beschikbaar

 

Typische applicatiesProduct-, verpakking-, GHS-labels en asset tagsVerzendlabels, bonnen,
tickets

Conclusie

Wanneer je een duurzame afbeelding met hoge resolutie nodig hebt, prints voor tracering of etiketten die bestand moeten zijn tegen slijtage, chemicaliën en blootstelling aan licht en hitte?

etikettendispenser Weber Alpha HSMKies dan voor de thermisch transfer printmethode. Voor eenvoudige en voordelige labels met een korte houdbaarheid is thermisch direct voldoende.

Mocht je op zoek zijn naar een efficiënte manier om de afgedrukte etiketten aan te brengen op verpakkingen naast de productielijn, dan zijn daar label aplicators voor beschikbaar.

logistiek_proces_coderen_doosWil je nog een stapje verder gaan? Dan is het ook mogelijk om labels automatisch te printen en te laten aan door een label print-en-apply oplossing.

Wil je liever helemaal geen label meer? Dan is wellicht printen op dozen een idee.

 

Duizelt het aan mogelijkheden?

Neem gerust contact op met een label & codeer expert om de mogelijkheden te ontdekken of bekijk ons You Tube kanaal voor nog meer inspiratie!

Contact