thermisch

Thermisch transfer versus direct thermisch printen

Label printer

Bij de meeste professionele en industriële labelprinters kunt u kiezen tussen twee thermische printmethoden voor het printen van labels: thermische overdracht en direct thermisch. Welke methode moet u kiezen voor uw bedrijfstoepassing? In deze blogpost leggen we alles uit wat u moet weten voor perfecte labelresultaten!

Het verschil tussen thermisch transfer en direct thermisch printen

Laten we eerst de overeenkomsten bespreken: beide methoden voor het afdrukken van etiketten vereisen elk een thermische printkop, die warmte toevoegt aan het te markeren oppervlak. De printkop bestaat uit kleine verwarmingselementen (stippen), die in geselecteerde gebieden opwarmen om de gewenste printafbeelding te produceren. Daarom kan de tamelijk algemene term thermische printer worden gebruikt voor directe thermische labelprinters evenals voor thermische transferprinters. Hun afdrukresolutie wordt bepaald door de grootte, het aantal en de opstelling van verwarmingselementen, gespecificeerd in dots per inch (dpi). Het is meestal 203, 300 of 600 dpi. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de afdrukresolutie en kwaliteit.

Het werkelijke verschil tussen de twee methoden zit in het oppervlak dat wordt verwarmd door de printkop: thermisch transfer printen maakt gebruik van een op wax of hars gebaseerd lint dat bij verhitting inkt op het label overbrengt. Direct thermisch afdrukken maakt daarentegen gebruik van warmtegevoelige etiketten die zwart worden op de plaats waar ze direct worden verwarmd.

Hoe werkt een thermische transferprinter?

Bij thermisch transfer printen, brengen de verwarmingselementen van de printkop punctuele warmte op het passerende lint, waardoor het smelt op het etiket en het adrukbeeld wordt gevormd. Het etiket absorbeert de inkt zodat deze deel wordt van het medium. Het lint en de etiketten (materiaal en lijm) moeten zorgvuldig worden afgestemd op de specifieke toepassing en op elkaar om optimale kwaliteit en duurzaamheid te krijgen.

Schema van de thermische transfer printmethode
Schema van de thermische transfer printmethode

Hoe werkt een directe thermische labelprinter?

Bij direct thermisch printen, brengen de verwarmingselementen van de printkop punctuele warmte rechtstreeks op het passerende label aan, dat een warmtegevoelige coating heeft. Door een chemische reactie verandert de kleur van het etiket van wit naar zwart.

Schema van directe thermische drukmethode
Schema van directe thermische drukmethode

Wat te kiezen voor het afdrukken van etiketten – een vergelijking

Thermische labelprinters zijn over het algemeen zeer geschikt voor de productie van barcodelabels omdat ze afbeeldingen van hoge kwaliteit maken met een uitstekende randdefinitie, wat nodig is voor barcodescanners om gegevens met succes vast te leggen. Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp onze 6 tips voor een juiste barcode en onze beknopte handleiding voor het controleren van barcodes zonder scanner.

We willen er ook aan toevoegen dat u zowel eendimensionale als tweedimensionale barcodes, zoals data matrix codes of QR-codes, kunt afdrukken met beide thermische afdrukmethoden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tekst en afbeeldingen.

Laten we de prestaties van elke methode in verschillende categorieën vergelijken:

Thermal transfer

Direct thermisch

Print kwaliteit Maximale leesbaarheid en scanbaarheid Goede leesbaarheid en scanbaarheid
Duurzaamheid van print Lange levensduur en beeldstabiliteit Uiterst gevoelig voor hitte, licht en andere omgevingscondities (label wordt donkerder)
Afdrukken in kleur Mogelijk met gekleurd lint Alleen zwart en wit
Printkop levensduur Lint fungeert als buffer tussen printkop en labelmateriaal; linten aan de achterzijde verminderen statische en wrijvingsweerstand Direct contact met schurende labels (en mogelijk stof en puin) bevordert slijtage en hogere vervangingskosten
Printerconfiguratie en onderhoud
Mediaselectie en kosten
  • Kan afdrukken op een grote verscheidenheid aan media
  • Lint en mediasubstraat moeten compatibel zijn om problemen te voorkomen
  • Lagere kosten voor etiketten voor thermische overdracht (extra lint nodig)
  • Kan afdrukken op hittegevoelig papier / etiketten
  • Hogere kosten voor directe thermische labels
Milieu-aspecten
  • Maakt batch- of enkelvoudig afdrukken mogelijk zonder verspilling
  • Voeringloze materialen beschikbaar
  • Slechte lintrecycling
  • Maakt batch- of enkelvoudig afdrukken mogelijk zonder verspilling
  • Recyclebare materialen beschikbaar
Typische applicaties Product- en verpakkingsetiketten, GHS-etiketten, asset tags Verzendetiketten, bonnen, tickets

Conclusie

Als u duurzame afbeeldingen met een hoge resolutie nodig hebt of vooral voor traceerbaarheidstoepassingen en etiketten die bestand moeten zijn tegen slijtage, chemicaliën en blootstelling aan licht en hitte, kies dan voor thermisch afdrukken. Voor eenvoudige en voordelige labels met een korte houdbaarheid is direct thermisch afdrukken wellicht zinvoller.

Als u op zoek bent naar een efficiënte manier om uw afgedrukte etiketten aan te brengen op verpakkingen naast de productielijn, wilt u misschien onze professionele etiketteermachines bekijken, inclusief automatische etikettendispensers en modulaire print-en-apply oplossingen voor afdrukken en aanbrengen. Misschien wilt u zelfs dat wij controleren of onze industriële inkjetprinters u kosten kunnen besparen door etikettering te vervangen door directe markering:

Nog steeds niet zeker of klaar om te beginnen?

Hoe dan ook: neem contact op met ons team voor GRATIS deskundig advies en topdeals voor labelprinters die het beste bij uw zakelijke behoeften passen! Weber Marking Systems is een officiële handelspartner voor ’s werelds populairste printermerken zoals Zebra, Sato, Epson en Datamax. Wij bieden een uitstekend wereldwijd verkoop- en servicenetwerk voor al onze markeersystemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie