thermische labelprinter onderhoud

Thermische labelprinter onderhoud | 6 Tips die helpen

De impact van thermische labelprinters wordt onderschat! Wat nou als je geen etiket op je product kan aanbrengen? Of wat gebeurt er als je etiket niet goed leesbaar is? Perfecte etiketten zijn onmisbaar in de productie en logistiek omgeving. Des te belangrijker dat je de thermische labelprinter onderhoud geeft, zodat je de perfecte etiket kan aanbrengen en je labelprinter een lange levensduur heeft.

barcode zwart op witGoed onderhoud aan je labelprinter voorkomt dure reparaties en downtime. Daarbij garandeert het ook de hoge print- en barcodekwaliteit die nodig is in het productie en logistiek proces. Door een aantal eenvoudige handelingen regelmatig uit te voeren, houd je de labelprinter in topconditie!

Hier zijn onze 6 tips die we graag met je delen, zodat je proces op rolletjes blijft lopen.

 

Tip 1 | Reinig de printkop en rubberen rol (platenrol)

thermische labelprinter onderhoudReinig de printkop elke keer wanneer je het lint of een rol etiketten vervangt. Nog beter is om de printkop nog vaker te reinigen. Het kost slechts 1 minuut. Dat levert uiteindelijk minder reparatie, nieuwe printkoppen en vooral minder downtime op.

De instructie vind je in de handleiding onder thermische labelprinter onderhoud of op de website van de leverancier. Gebruik altijd het juiste reinigingsmiddel en -materialen voor de labelprinter, dat voorkomt snellere slijtage.

Deze video laat zien hoe je de printkop en de rubberen rol (platenrol) goed kan reinigen. In het filmpje wordt een Zebra-labelprinter gebruikt.

 

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

 

Tip 2 | Reinig de binnenkant

Inspecteer altijd de binnenkant van de labelprinter na het vervangen van de etiketrol. Het komt regelmatig voor dat er stof of resten van de vorige rol achterblijven. Verwijder deze met een zachte borstel, stoffer of stofzuiger.

Wanneer de printer in een stoffige of vuile omgeving staat, is het noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan het reinigen van de binnenkant van de labelprinter. Olie, vocht of andere viezigheid heeft invloed op de levensduur van de printer.

Vergeet niet om andere onderdelen te reinigen, zoals het labelmes (cutter). Ook de buitenkant afnemen met een pluisvrije doek is geen overbodige luxe. Dat voorkomt stof in de printer. Gebruik daarvoor een mild reinigingsmiddel. Vermijd schuurmiddelen, agressieve chemicaliën en oplosmiddelen. Dat beschadigd de labelprinter.

 

Tip 3 | Kies de juiste labels én controleer de instellingen

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van de labelkwaliteit. Labels staan continu in contact met de printkop. Daardoor heeft de label invloed op de levensduur van de printkop. Wanneer je gebruik maakt van de juiste labels voorkom je problemen, zoals uitlopen van de lijmlaag en het ophopen van vuil in de printer.

Een ander nadeel van slechte labelkwaliteit is dat je veel moet werken aan de labelprinterinstellingen om de slechte printkwaliteit te compenseren. Doordat je moet kiezen voor een hogere warmte-instelling is de kans op schade aan de printkop groter. Bovendien kan een te hoge warmte-instelling de printlint (ribbon) laten scheuren.

De invloed van printlint / ribbon op je thermische labelprinter

thermisch-printenDe kwaliteit van printlinten heeft wel degelijk invloed op de printkop. Een lint van hoge kwaliteit beschermt de printkop tegen slijtage, die wordt veroorzaakt door de beweging van de etiketten tijdens het printen. Ook is het verstandig om een lint te gebruiken dat iets groter is dan de etikettenvoorraad in de printer. Dan voorkom je direct contact tussen de printkop en het etiket.

Weet je niet welk printlint geschikt is voor de toepassing? Geen nood. Neem contact op met Weber Labeling & Coding, we adviseren je de perfecte combinatie labelprinter, etiketten en linten. Dan ben je ontzorgt en zorg je voor een soepel procesverloop.

 

Tip 4 | Houd de mediasensor schoon

Elke thermische labelprinter heeft een mediasensor die de ruimte tussen de labels leest. Als stof en vuil zich op de sensor verzamelen, kan deze opeenhoping printerfouten veroorzaken en het afdrukken stop zetten.

Dit is gemakkelijk te voorkomen door tijdens de vervanging van de etikettenrollen een luchtspray te gebruiken. Door lucht te sprayen op de mediasensor, verwijder je stof en resten die achterblijven van de vorige etiketrol.

 

Tip 5 | Voer een printtest uit met een zwarte lijn

barcode hekje en ladderDoor een printtest uit te voeren kan je een printfout controleren. Zorg ervoor dat je een printtest uitvoert met een zwarte lijn over de gehele labelbreedte.

Door bijvoorbeeld een zwarte lijn van 5mm dikte over de hele breedte van het label te printen. Of gebruik je eigen layout om te kijken of de kwaliteit acceptabel is.

In onze blog barcodes controleren zonder scanner, laten we zien hoe je snel foutieve barcodes kan controleren met het blote oog.

Als de test niet goed is, check dan de volgende onderdelen

    • Etiket
    • Printlint (ribbon)
    • Printkop
    • Rubberen rol (platenrol)

Je kan altijd contact opnemen met Weber Labeling & Coding voor vragen over je printproblemen.

 

Tip 6 | Neem een contract thermische labelprinter onderhoud

Wanneer je er in slaagt om bovenstaande tips uit te voeren, dan kan je het onderhoud grotendeels zelf uitvoeren. Heb je behoefte aan meer technische ondersteuning? Sluit dan een onderhoudscontract af voor je thermische labelprinter.

Tijdens het periodieke onderhoud wordt de labelprinter gecontroleerd op defecten en slijtage. Daarmee garandeer je de beste printkwaliteit, hoef je zelf minder onderhoud te plegen én krijg je een gecertificeerde technicus die alles weet van je labelprinter. De technicus is namelijk opgeleid door de labelprinter fabrikant en werkt volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Weber Labeling & Coding Solutions bied je professioneel onderhoud en reparatie van thermische labelprinters via ons Benelux servicenetwerk. Neem gerust contact op! We helpen je graag op weg naar een soepel label proces.

Ik heb hulp nodig