wijn etiket

Wijn etiket en etiketteren

Het gaat niet alleen om het nippen en proeven van wijn, maar ook om het kennen van de weg die de wijn aflegt. Vanaf het moment dat de druiven worden geoogst tot dat het in ons glas wordt gegoten. Daarom is het wijn etiket en etiketteren belangrijk.

De wereldconsumptie van wijn bedraagt jaarlijks bijna 250 miljoen hectoliter en wordt geproduceerd in meer dan 70 landen op de wereld. Zonder passende etiketteer- en codeeroplossingen is de productieketen van wijn niet compleet en niet conform de wet- en regelgeving. Daarom is identificatie en traceerbaarheid een essentieel onderdeel van het proces.

Van oogst tot fles

De productieketen van wijn begint al bij de wijnbouwers. Druiven worden met de hand of met machine geoogst en verzameld. Als de druiven worden geteeld op een andere plaats dan waar de wijn zal worden gebotteld, is er nog een stap in de productieketen. De wijnboer levert de druiven aan de wijnmaker en verscheept de druiven vervolgens in dozen – meestal plastic dozen – die aan ten minste één kant zorgvuldig zijn geëtiketteerd. Het etiket dat op de plastic doos zit, voldoet aan de aan de wettelijke eisen mits het etiket volgende informatie bevat:

 • Druivensoort
 • Hoeveelheid
 • Naam en adres van de verpakker of teler
 • Merknamen

On-demand kleurenlabelprinter van Epson of Oki

Label printing with Epson color label printer

Ideaal voor het printen van professionele en industriële full colour etiketten, zoals schipping labels, ingrediënt etiketten, logo’s voor naamsbekendheid en alles wat je maar wil.

Full colour printen met aangepaste teksten, barcodes en opvolgende nummers, het kan allemaal in eigen huis.

 

Wijn maken

De volgende stappen in het wijnbereidingsproces zijn het pletten en persen van de druiven om de most te verkrijgen en een natuurlijke gisting mogelijk te maken, die meestal binnen 6-12 uur plaatsvindt. Zodra de gisting is voltooid, wordt de wijn overgebracht naar tanks of vaten om gefilterd en geklaard te worden en vervolgens gebotteld te worden.

Als consument kennen we allemaal de begeleidende brief van wijn: het etiket

De etikettering van wijn vormt de kern van de wijnindustrie en -productie, want zonder etiket kan de wijn niet worden herkend of herinnerd. Wijnetiketten onderscheiden zich meestal door hun ontwerp en grafische vormgeving: het is geen zwart-wit etiket, zoals dat van de scheepvaart, gedrukt en aangebracht door een automatische machine.

In plaats daarvan zijn de etiketten die op wijnflessen worden aangebracht een verhaal. Namelijk het verhaal van de wijn:

 • waar de wijn vandaan komt
 • de druif
 • het gerecht waarmee die wijn het beste samengaat
 • wanneer is de wijn op temperatuur
 • en niet onbelangrijk de wijnmaker

oki-label

 

Deze etiketten zijn voor het proces ontworpen en kunnen on-demand worden afgedrukt door Epson of Oki labelkleurenprinters. Zo heb je nooit meer teveel labels én houd je controle over je labelproductie.

 

 

 

Wijn etiket aanbrengen

Nadat de wijn is gemaakt is het tijd voor het aanbrengen van het etiket. Wijnboeren kiezen vaak voor halfautomatische systemen. Waarom? Met halfautomatische etiketteeroplossingen zoals de Geset 141P kan de operator snel etiketrollen verwisselen en op een soepele en eenvoudige manier verschillende badges en partijen etiketteren.

Epson C7500 and Geset 141P
Epson C7500 en Geset 141P
 • Semi-automatisch etiketteren van wijnflessen
 • Leverbaar met en zonder kleurenlabelprinter
  Epson C7500
 • Ideaal voor seizoen en private labeling
 • Tot 30 flessen per minuut
 • Batches van 30 tot 1.000 stuks

 

Verzenden van wijn

Het etiketteren van flessen rondom gebeurt nauwkeurig en kreukvrij. Zo is de wijnfles dan geïdentificeerd en geëtiketteerd. En daardoor is de traceerbaarheid, integriteit en authenticiteit in de hele supply chain gewaarborgd. Daarna wordt wijn vaak opgeslagen in een kartonnendoos met 6 of 12 flessen, zodat ze gemakkelijk gedistribueerd kunnen worden.

De wijndozen etiketteren is dan ook zeer belangrijk. De ontvanger van de doos moet in één oogopslag zien wat er in de doos zit. Denk aan het merk, druivensoort, gewicht en batchnummer. Voor het etiketteren van de secundaire verpakking zijn er volautomatische etiketteeroplossingen om de productiviteit te verhogen en de effectiviteit te vergroten.

Wijnproducenten vertrouwen op Label Print & Apply systemen die in staat zijn om automatisch etiketten af te drukken en aan te brengen. Via labelsoftware worden variabele codes en gegevens afgedrukt op bijvoorbeeld een verzendetiket, die vervolgens met een applicator voorzien van Tamp-Blow technologie wordt aangebracht.

Weber LA4050B Swing Arm

 • Elektrische zwenkarm van 90º graden waarmee in dezelfde cyclus aan twee zijden van een doos kan worden gedrukt en aangebracht.
 • Tot 60 etiketten per minuut
 • Door de elektrische aandrijving kan het tot 80% besparen van de Total Cost of Ownership
 • Modulair op te bouwen en compact ontwerp

 

wijn-doos-printen

Een kosten effectief en duurzamer alternatief voor etiketten op de dozen, maar ook minder efficiënt, is direct printen. Industriële dozenprinters, zoals de Weber Markoprint, worden door wijnbouwers gekozen om dozen te markeren met logo’s, codes, variabele gegevens in zwart-wit of in kleur. Als gevolg van direct printen is er een snellere droogtijd, géén onderhoud aan de machines en kosteneffectief gebruik van inkt.

Weber PP108

 • Geen luchtbellen
 • Hoge resolutie tot 360 dpi in verticale richting
 • Hoge afdruksnelheid tot 150 meter per minuut
 • Printhoogte tot 108 mm zonder offset

 

 

Labelen en coderen van wijn

De mogelijkheden voor het etiketteren, identificeren en traceren van producten in de wijnindustrie zijn oneindig. Laat je inspireren door mogelijkheden op de website van Weber Labeling & Coding Solutions of download de Whitepaper: “Duurzaam labelen & coderen in de drankindustrie”

Proost!