Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Ontwikkeling en fabricage
"Made in Germany"
Professionele oplossingen
voor de industrie

Dozen etiketteren bij -24 °C

Alpha Compact-labelers etiketteren diepvriesproducten in het magazijn van Apetito

Wij bibberen al bij een paar graden onder nul. Dat stelt nog niets voor. In het magazijn van de verdelers van de „Apetito“ diepvriesproducten zijn er temperaturen tot -24 °C. Hier heersen extreme omstandigheden voor labelsystemen. De fabrikant doet op deze plek een beroep op etiketteermachines van Weber Marking Systems, die ondanks de koude en zonder kabinet, in staat zijn op een betrouwbare manier labels op dozen aan te brengen.

Bekijk de video:

Download het rapport (engels)

Door de groei van het bedrijf in de laatste decennia heeft de bestaande diepvriesopslag met orderverzameling haar grens bereikt. Daarom is besloten een nieuw, ultramodern logistiek en verzendcentrum te bouwen. Het belangrijkste gedeelte ervan is een automatische dozenopslag met een daarop aangesloten orderverzamelingszone. Dagelijks worden meer dan 2000 verschillende producten, verpakt in 60 doosformaten, hier opgehaald. Om het werk van de inpakkers en de leveranciers te vergemakkelijken en verwisselingen resp. fouten te voorkomen, worden alle producten die voor een bepaalde klant bestemd zijn in het rood, blauw, of in het geel gemarkeerd. Om dit te realiseren staat  op twee stations aan beide zijden een labelinstallatie, die bestaat uit 3 Alpha Compact-etiketteermachines die het juiste etiket op de doos plakken. Op die manier verlaten per jaar 8 miljoen dozen,het magazijn met een label erop.

 

Vriestemperaturen zijn een beproeving voor de techniek

"Wij zijn het gewend dat leveranciers bij ons voor het eerst te maken krijgen met extreme temperaturen. Velen zijn ervan overtuigd dat hun techniek geschikt is voor vriestemperaturen – maar dat blijkt vaak helaas helemaal anders te zijn“, aldus Klaus Schmalbrock, afdelingshoofd logistiek bij Apetito. „Vaak bepalen minimale afwijkingen bij het gebruikte materiaal of het tegen de kou kan of niet.“ Schmalbrock werkt al 31 jaar voor het bedrijf en heeft gedurende deze periode dus al heel wat geleerd in dit opzicht.

Dat temperaturen van min 24 graden Celsius een beproeving voor de techniek kunnen zijn, heeft ook de producent van labelmachines, Weber Marking Systems, moeten ondervinden. Nadat verschillende andere producenten van labelinstallaties vriendelijk bedankt hebben, bij de vraag van Apetito, is Weber juist de uitdaging aangegaan. Het project liep echter niet van een leien dakje. Het etiketteren moet in de diepvrieszone gebeuren en er was slechts weinig plaats gereserveerd voor de labeler op de verhoging. Een opstelling van het systeem in een gebied met temperaturen boven nul of een opstelling in een verwarmd kabinet, was niet mogelijk.

Volker Bluhm, directielid van Weber Marking, herinnert het zich nog: „De eerste labels werden stijf en broos door de kou en konden niet automatisch verwerkt worden. Na de inbedrijfstelling traden er problemen op bij de lineaire as van de etiketteermachine, alhoewel deze vooraf wekenlang in de kou was getest.“ De ingenieurs gaven echter niet op en hebben een oplossing gevonden. Er zijn verschillende etiketten getest, totdat het passende etiketmateriaal gevonden was, dat ook bij extreme temperaturen volledig automatisch verwerkt kon worden en ook goed plakt. Voor de etiketteermachine zijn lineaire assen van verschillende producenten getest en is het magazijn geschikt gemaakt voor vriestemperaturen. De inspanningen en het doorzettingsvermogen van de collega's van Weber Marking Systems hebben uiteindelijk tot een oplossing geleid. Op dit moment zijn twee aanvoerlijnen voorzien van etiketteermachines van het type Alpha Compact, die continu kleurenetiketten op de dozen aanbrengen.

Dankzij de etiketteermachines worden er minder fouten gemaakt en zijn er minder retourzendingen

Het kleurmarkeringssysteem is er bij Apetito, al zo lang als Klaus Schmalbrock zich kan herinneren. In het begin werden de dozen met krijt gemarkeerd, maar dat werd uitgesmeerd. „Later werd er overgeschakeld op markeerstiften, maar hier bestond, net als bij krijt, het risico dat een werknemer zich zou vergissen. Soms gebeurde het ook dat er met één streep twee dozen gemarkeerd werden. „Er traden dus veel fouten op bij dit proces en het aantal klachten, vanwege verkeerde leveringen, was groot“, aldus Schmalbrock. „Het idee om inktjetprinters te gebruiken werd snel afgewezen. Bij koude temperaturen klontert de inkt snel en als die verdunt wordt, is er geen gerichte straal meer, maar vernevelt het in alle richtingen. Nu worden er labels aangebracht op een meer betrouwbare en snellere manier dan ooit tevoren. Alle dozen van een klantbestelling krijgen volledig automatisch hetzelfde kleurlabel.

De volgende klantbestelling krijgt dan een andere kleur. Op die manier weten de werknemers door de kleur en het aantal of ze alle dozen voor één bestelling hebben. Het tijdrovende en vermoeiende markeren van elke positie is niet meer nodig. Niet alleen de eigen werknemers, maar ook de belangrijke klanten profiteren daarvan. Dit kleurenmarkeringssysteem is misschien ook goed in te zetten binnen uw organisatie.

Hoogstaande techniek

De dozen die geëtiketteerd moeten worden komen in schijnbaar toevallige rijen op de aanvoerband aan, maar schijn bedriegt: Daarachter zit een weldoordacht systeem: De volgorde en de sortering van de dozen is vooraf nauwkeurig bepaald door het besturingssysteem van de installatie. De barcodes van de producten worden gescand aan de in- en uitgang van de aanvoer- en afvoerbanden. Al het overige gebeurt door middel van een 'logisch' trackingsysteem van Swisslog.

Het is ook de logistieke besturing van Swisslog die de labelinstallatie meedeelt welke kleur  label  op welk doos geplakt moet worden. De dooshoogte wordt gedetecteerd door een fotocel. De etiketteerder kan hoogteverschillen tot 800 mm verwerken. Net boven de doos stopt de stempel en wordt het etiket contactloos aangebracht. Er zit een zachte borstel aan de stempel die het label moet gladstrijken voor een betere hechting. Op deze manier etiketteert de installatie zonder problemen 50-60 dozen per minuut. De Alpha Compact-etiketteermachines zijn robuuste systemen en zijn geschikt voor langdurig gebruik.  De "label-roll-prewarning" waarschuwt de bediener op tijd wanneer een labelrol op is.

"Sinds wij de nieuwe labeler gebruiken, besparen wij niet alleen  tijd en kosten, maar zijn er ook aanzienlijk minder retourzendingen."

Klaus Schmalbrock (afdelingshoofd Logistiek bij Apetito)


Contact opnemen

Graag bieden wij u persoonlijk, individueel en gratis advies.
*Verplichte velden

Contact

Contact us

+32 16 38 79 50

Contact

Weber Marking Systems SA

Interleuvenlaan Nr. 23, Bus 2

3001 Leuven-Heverlee