Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Producten en verpakkingen op
betrouwbare wijze labelen
Ontwikkeling en fabricage
"Made in Germany"
Professionele oplossingen
voor de industrie
[Translate to Belgien (Niederländisch):]

Inkjetprinter: Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is een inkjetprinter?

Inkjetprinters brengen tekst en/of afbeeldingen aan op een oppervlak en doen dat door kleine inktdruppels, door doelgericht lucht uit een printkop te schieten of af te buigen. De inkjettechnologie wordt deels ook bij het (inkjet) printen van etiketten gebruikt.

Hoe werkt een inkjetprinter?

Er zijn verschillende technologieën voor het inkjet printproces, waarvan de werking onderling sterk verschilt. Vooral bij industriële toepassingen worden vaak de zogenaamde continuous-inkjet-printers of drop-on-demand-printers gebruikt.

Drop-on-Demand (DOD):

Bij de Drop-On-Demand-printer zit de inkt in een soort tank in de printkop. Daarin worden doelgericht over- en onderdrukgolven gegenereerd, zodat enkel de werkelijk benodigde inktduppels het mondstuk verlaten. Voor deze methode worden in de industriële sector weer twee verschillende werkwijzen toegepast:

Piëzo Inkjet (PIJ):

Piëzo-printers maken gebruik van het zogenaamde piëzo-elektrisch effect: Wanneer piëzo-elektrisch materiaal (piëzo-elektrische kristallen of keramiek) elastisch vervormd wordt, ontstaat er een elektrische spanning op deze oppervlakken. Omgekeerd wordt het materiaal vervormd, wanneer er elektrische spanning wordt gecreëerd. Het piëzo-element vervormt kortstondig het mondstuk van de printer. Daardoor ontstaat er een grote druk op de inkt, waardoor er een inktdruppel uit de printkop gestoten wordt. Om ervoor te zorgen dat de inkt niet ongehinderd verder uit het mondstuk komt, wordt de spanning op het piëzo-element omgepoold, zodat het zich in de omgekeerde richting vervormt. Daardoor wordt de inkt mee teruggetrokken.

Piëzo-printers overtuigen door de lange levensduur van de printkoppen en de extreem snelle printsnelheid.

Thermal Inkjet (TIJ):

Inkt is in een normale toestand dik en heeft  een zekere oppervlaktespanning. Daarom komt ze ook niet te vroeg uit de patronen. De inktpatronen van Thermal-Inkjet-printers hebben een reeks minuscuul kleine elektrisch verwarmde kamers, waarin door impulsen een dampbel gemaakt wordt. Deze duwt de inktdruppels door het mondstuk en plaatst de druppels met een uiterste precisie op het te beprinten materiaal. De samentrekking van de dampbel zorgt ervoor dat er binnen een honderd miljoenste seconde weer inkt vanuit het inktreservoir in de kamers getrokken wordt en opnieuw wordt uitgestoten.

Thermische inkjetprinter (technisch jargon: thermische inkjet-codeerder) printen bijzonder goedkoop, en daarbij toch snel en nauwkeurig.

Welke voordelen heeft de inkjetprinter?

Inkjet-printers van Weber Marking Systems hebben de volgende voordelen:

  • Contactloze bedrukking: Omdat enkel de inktdruppels in contact komen met het oppervlak, kunnen ook oneffen, bewegende en gevoelige producten of verpakkingen bedrukt worden.
  • Printinhoud wijzigen zonder om te bouwen: In tegenstelling tot offset- of diepdruk is er bij inkjetprinters geen vaste printvorm. Daardoor kunnen variabele teksten, codes, serienummers en grafieken allemaal na elkaar aan de lopende band geprint worden. Gegevens zoals tijdstip, datum of batchnummer kunnen simpelweg uit een databank gehaald worden.
  • Hoge printsnelheid: Afhankelijk van de technologie kunnen producten beprint worden, die met een snelheid tot 5 meter per seconde bewegen. Wij hebben al tot 300 wisselende cijfervolgordes per seconde geprint!
  • Veel toepassingsmogelijkheden: Dankzij een grote keuze aan verschillende inkten en speciale toebehoren kunnen onze inkjet-printers in nagenoeg alle sectoren worden gebruikt en op heel veel materialen en bij heel veel toepassingen.
  • Lage printkosten: Inkjetprinten kan een voordelig alternatief voor etiketteren zijn – bijvoorbeeld bij het labelen van kartons voor de interne logistiek.

Waar moet op gelet worden bij de keuze van een inkjetsysteem?

Afhankelijk van de toepassing komen verschillende inkjet-systemen in aanmerking. Bij de keuze moeten eventueel de volgende criteria in beschouwing genomen worden:

  • Materiaal van het te labelen oppervlak: Oppervlakken kunnen worden ingedeeld in absorberende resp. poreuze substraten (bijv. karton, hout, papier) en niet-absorberende resp. gladde substraten (kunststof, metaal, glas). Voor de printer moet er een inkt beschikbaar zijn, die goede resultaten behaalt ten aanzien van de bedrukking, toepassingsgebied en drogingstijd.
  • Grootte van de inkjetcodering: Afhankelijk van welke printinhoud op welke plaats moet komen, kunnen de inkjetprinters verschillende letterhoogtes en aantallen printregels in één bewerking realiseren.
  • Productiesnelheid: Afhankelijk van hoeveel producten of verpakkingen (stilstaand of in beweging) er per minuut bedrukt moeten worden, staan er standaard of highspeedsystemen ter beschikking . 
  • Printvolume en bedrijfsduur: Systemen met een grote inktvoorraad voorkomen dat er vaak patronen vervangen moeten worden, waardoor de volledige installatie minder effectief zou worden. Voor de non-stop productie zijn er printers die kunnen worden bijgevuld terwijl ze in werking zijn, zonder dat ze moeten worden stilgezet.
  • Mobiliteit en benodigde plaats: Heeft de printer een vaste locatie of moet hij makkelijk getransporteerd kunnen worden? Bij beperkte plaats moet er bovendien een bijzonder compact systeem of een lange toevoer naar de printkop gekozen worden.
  • Montagepositie van printkop: In principe is het mogelijk om van boven, onder of de aan de zijkant te printen. Door de constructie kan in bepaalde omstandigheden echter niet elk printsysteem alle posities tegelijk goed uitvoeren.
  • Omgevingsfactoren: In de industrie zijn er vaak zware omstandigheden, waarbij de inkjetprinter aan stof, vocht, trillingen of grote temperatuurschommelingen wordt blootgesteld. Naast een robuuste bouwvorm heeft hij dan ook evt. een bepaalde IP-beschermingsklasse of speciale veiligheidsinrichtingen nodig.
  • Systeem niet in gebruik: Bij langere pauzes bestaat het gevaar dat de inkt uitdroogt resp. het mondstuk van de printer verstopt raakt. Inkjetprinters met automatische mondstukafsluiting of automatische printkopspoeling voor de stilstand  kunnen dit verhinderen. Bij langere rustpauzes zijn ze dan sneller opnieuw klaar om te printen.

Wat is het verschil tussen een laserprinter en een inkjetprinter?

Laserprinters, zoals men die van thuis of op kantoor kent, kunnen niet vergeleken worden met industriële inkjetprinters. Zij zijn geschikt om af en toe papier en folie mee te printen. Hun werkwijze is gebaseerd op het zogenaamde elektrofotografisch proces, waarbij   lichtstralen doelgericht een elektrisch geladen trommel ontladen.

Contact

Contact us

+32 (0)11 49 42 28

Contact

Weber Marking Systems SA

Montenakenstraat 16A

3890 Gingelom