voedselveiligheid

Houdbaarheidsdatum | Printen of Etiketteren

Voedsel zonder houdbaarheidsdatum, het is niet meer in onze maatschappij weg te denken. Er zijn verschillende mogelijkheden om een houdbaarheidsdatum te printen en wel of niet te etiketteren.

Vooraf wordt er bepaald wat de houdbaarheidsdatum is van het product. Vervolgens wordt er een houdbaarheidsdatum gecodeerd op een verpakking of etiket. In deze blog nemen we je mee in een productieproces en laten we de verschillende opties zien voor het printen en aanbrengen van een houdbaarheidsdatum.

Productie proces
houdbaarheidsdatum productie

Hier zie je een plaatje van het productieproces van jam. Nadat de jam is afgevuld, wordt er een opvallend etiket aangebracht waar de consument de jam aan kan herkennen.

Ook moet er volgens de wet een houdbaarheidsdatum aangebracht worden. Dit kan op verschillende plekken in het proces. Van het begin tot aan het einde van het productieproces.

1. APPLY – On demand full colour datumetiketten printen

etiketteermachine

De houdbaarheidsdatum is een onderdeel van het full colour etiket. De full colour etiketten worden afgedrukt op locatie en aangebracht met een Label Aplicator.

Zo heb je nooit te veel of te weinig etiketten op voorraad en dat scheelt in de kosten.

 

 

 

2. CODEREN – Individuele producten coderen met datum

Het jampotje is voorzien van een etiket en de houdbaarheidsdatum wordt op de metalen deksel of op het glas met een duurzame Thermal Inkjetprinter geprint. Een Thermal Inkjetprinter kan ook ingebouwd worden op een foliemachine, sleeve of dozen feeder.

tht printer
Dit is een duurzame oplossing, die goed is voor mens en milieu. Thermal Inkjetprinters zijn minder vervuilend dan de veel voorkomende Continuous Inkjetprinters. Waardoor de Return On Invesment (ROI) snel is terug verdiend.

 

 

3. Coderen – Dozen coderen met datum

Wanneer de jampotjes zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum worden ze verpakt in dozen waarin een x aantal stuks in zitten. Om het logistieke proces gemakkelijk te maken is het handig om de doos te voorzien van een datum.

piezo inkjetDankzij coderen middels Piezo Technologie is dat haarscherp en super schoon. Er komt géén etiket met datum, maar een haarscherpe print op de doos. Naast de houdbaarheidsdatum kan er van alles geprint worden. Denk daarbij aan logo, batchnummer, barcode en wat er ook maar nodig is om het logistieke proces te versnellen.

Hierbij worden labels vervangen door inkt. Dat scheelt in de labelkosten en daardoor is de investering van een dozenprinter snel terug verdiend.

 

4. Print & Apply – Labels printen en aanbrengen met datum

The label printer and applicator Legi-Air 6000Wanneer de jam klaar is voor verzending kan er middels een Print & Apply systeem een etiket geprint worden en automatisch worden aangebracht. Hier komt geen manuele handeling aan te pas. En ook hierbij kan elke gewenste tekst op het label geprint worden. Van productiedatum tot waarschuwing of een verzendadres.

Het automatiseren van dit stuk van het productieproces verhoogt de capaciteit en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen groeien.

 

 

5. Pallets voorzien van datum

Pallets etiketteren en gereed maken voor verzending middels een SSCC/GS1 label op 1,2,3 of 4 zijden is mogelijk met een pallet etiketteermachine. Via een sensor weet de pallet etiketteermachine waar de pallet zich bevindt en via software krijgt de machine de juiste informatie door.

De printer print het etiket en de extra lange arm met een tamp-blow applicator blaast het etiket op meerdere zijden van de pallet. Wanneer de productieomgeving warm of juist koel is, kan de etiketteermachine in een kast geplaatst worden. Zo blijft de etiketteermachine in goede staat.

Naast een Shipping Label kan het systeem ook gebruikt worden om een datum of waarschuwing op een pallet aan te brengen.

 

6. Combinatie oplossingen

Naast standaard etiketteer- en codeeroplossingen is er ook een combinatie van bovenstaande oplossingen in het productieproces. Immers is elk productieproces uniek.

Laat je dan ook altijd adviseren over de mogelijkheden en bedenk samen met een etiketteer en codeer partner de mogelijkheden die passen bij de bedrijfsdoelstellingen, zoals Weber Labeling & Coding Solutions.

Zij zijn een partij die geloven in kostenbesparende en geautomatiseerde codeer en etiketteer oplossingen, die waarde en kwaliteit toevoegen aan productie en logistieke processen. Door hun unieke totaaloplossing voor kunnen zij met creatieve oplossingen komen.

Benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen op gebied van etiketteren en coderen van houdbaarheidsdatums in de food en drank sector? Schrijf je in voor een maandelijkse nieuwsbrief én blijf je concurrenten voor!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF