hout etiketteren

Hout etiketteren in stoffige omgeving

Op het Europese Bluhm-Weber hoofdkantoor in Rheinbreitbach ontwikkelen, ontwerpen en produceren wij innovatieve etiketteer– en codeersystemen voor een breed scala aan industrieën. Zo ook voor het etiketteren van hout.

Na het zagen van houten balken, moeten de vele afzonderlijke planken worden voorzien van aanvullende informatie, zodat later onder andere de herkomst van het hout precies kan worden achterhaald of dat het hout een keurmerk heeft.

Leonid Yanshin is etiketteringstechnologie consultant en vertelt over het ingewikkelde etiketteerproces van hout.

Wat zijn de uitdagingen voor het etiketteren van hout?

Leonid Yanshin: Hout is een natuurproduct dat qua afmetingen wordt beïnvloed door natuurkundige basiswetten, zoals temperatuur en vochtigheid. De houtsoorten hebben ruwe oppervlakken en bevatten bepaalde toleranties. Dit maakt het etiketteren bijzonder uitdagend.

hout labelenDe omgeving in zagerijen is vaak ruw, stoffig en vaak onverwarmd. Ondanks de hoge verwerkingscapaciteit, moet elke plank veilig worden geëtiketteerd. De afzonderlijke planken worden graag geëtiketteerd in een lijn via een transportband of in gebonden stapels.

Bij stapeletikettering speelt de kwaliteit van de stapeling een grote rol. De ene plank steekt bijvoorbeeld meer uit en de andere is meer naar binnen verschoven, zodat de planken niet allemaal precies op elkaar liggen. Maar toch, alles moet netjes gelabeld worden.

Een speciaal etiketteersysteem voor hout. Hoe werkt het?

Leonid Yanshin: Met onze etiketteeroplossing labelen we gebonden stapels hout terwijl ze stilstaan. Het gestapelde hout is aan de voorkant afzonderlijk gelabeld. Het gaat om een systeem waarmee verschillende planken kunnen worden benaderd om te etiketteren. Het station is uitgerust met een scanner voor automatische productherkenning en een sensor voor het scannen van referentieranden.

hout etiketterenZodra de stapel het etiketteerstation bereikt, wordt het overeenkomstige pakketetiket gescand en wordt het product geïdentificeerd. Op basis van deze informatie worden het pakketschema en de passende lay-out aan het systeem gegeven vanuit het productbeheer.

Het systeem berekent het noodzakelijke reistraject op basis van het etiket van de verpakking. Ons etiketteersysteem: De Weber LA 4050E met een speciale dubbele applicator treedt in werking. Er kunnen 2 etiketten tegelijk worden aangebracht met een dubbelbaans etiketrol.

De  dubbele applicator maakt dat hij onafhankelijk van elkaar is geveerd om de verschillende dieptes te compenseren. Dit betekent, dat ook afwijkingen in productposities kunnen worden gecompenseerd en dat de etiketten actief kunnen worden aangedrukt.

Om ook op ruwe oppervlakken een betrouwbaar etiket te geven, worden speciale Weber-etiketten gebruikt. Zo is een betrouwbare markering van alle planken gegarandeerd.

Welke mogelijkheden biedt dit voor de houtindustrie?

Leonid Yanshin: De Weber LA 4050E houtoplossing maakt betrouwbare etikettering én een hoge mate van automatisering voor het etiketteren van afzonderlijke planken mogelijk. Door te kiezen voor stapeletikettering, hebben we een stabiel proces voor de houtindustrie.

Hiermee hebben wij een flexibel, gebruikersvriendelijk en proceszeker systeem ontwikkeld, dat uit standaardcomponenten bestaat. Indien nodig kunnen meerdere systemen na elkaar worden geïnstalleerd om de cyclustijd nog verder te verkorten.

 

Coderen en markeren van hout

Naast automatisch etiketteren van hout is er ook de mogelijkheid om hout direct te printen. Er zijn verschillende Thermische Inkjetprinters van Weber die dat kunnen. 

Blijf op de hoogte