Nutri-score voor eten binnenkort in Europese supermarkten

Nutri-Score: voedselkeuze-label voor levensmiddelen

Bij het winkelen in de supermarkt is het niet altijd gemakkelijk om te zien of een voedingsproduct gezond is of niet. Hoewel een voedingswaarde op de verpakking wettelijk verplicht is, weten maar weinig consumenten wat die informatie betekent voor hun voedingspatroon. Hoeveel vet, suiker en zout is goed of slecht? Een voedingsetiket met 5 kleuren is ontworpen om consumenten in de EU te helpen weloverwogen keuzes te maken. Met de juiste etiketteringsoplossingen kunnen fabrikanten zich optimaal aanpassen aan het nieuwe verpakkingselement.

Hoe werkt de Nutri-score?

De Nutri-score is een kleurenschaal met vijf niveaus met letters (A tot E) aangebracht op de voorkant van de voedselverpakking. De groene A is de meest gezonde score, terwijl de rode E staat voor minder gezond of ‘af en toe gebruiken’. Het labelsysteem maakt het gemakkelijker verschillende producten te vergelijken.

Nutri Score A-E
Image source: Santé publique France

Om de Nutri-score van een voedingsmiddel te berekenen krijgt een product negatieve punten voor ongezonde voedingsstoffen en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. De meting is gebaseerd op de voedingswaarden per 100 gram product.

Op basis van de totale score krijgt het product een van de vijf classificaties. Hoe lager de score, hoe hoger de voedingskwaliteit van het product.

Nutri-score labeling is vrijwillig voor fabrikant

Het gebruik van het Nutri-score label is bedoeld om fabrikanten vrijwillig te blijven. Echter pleiten veel consumentenorganisaties voor een verplichte etiketteringsplicht in de hele Europese Unie.

Verschillende fabrikanten in de voedingsindustrie ondersteunen de voedselkeuze-label. Vooral merken, die gezonde producten verkopen, kunnen profiteren van een positief reclame-effect.

Het eerste land dat de Nutri-score in 2017 introduceerde, was Frankrijk, waar het label werd gecreëerd door het Franse volksgezondheidsbureau in samenwerking met onafhankelijke voedingsdeskundigen. België, Spanje en Portugal volgden in 2018 en 2019. Duitsland plant de officiële introductie in 2020. In Nederland zullen voedselfabrikanten vanaf medio 2021 het nieuwe Nutri-Score-logo op hun producten plaatsen. Sommige retailers hebben aangekondigd dat ze al zullen beginnen met labelen.

Etiketteringsoplossingen voor de voedingsindustrie

Of het nu met of zonder Nutri-score is: er is veel te doen voor industriële etikettering in de voedingsindustrie!

Labeling system

We geven u graag gratis advies! Weber Marking Systems is een gerenommeerde fabrikant van professionele labeloplossingen gemaakt in Duitsland en biedt een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk.

Neem contact met ons op voor meer informatie