ghs label

GHS Label of GHS Print

Sinds de CLP Regulation (classification, labeling and packaging, EU regulation No. 1272/2008) in werking is getreden, moeten chemische stoffen worden gemarkeerd volgens het GHS-systeem met een GHS Label. Een wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen.

Zo zijn de zwart-rode symbolen voor gevaarlijke stoffen vervangen voor de oranje gevarensymbolen. Daarnaast zijn er waarschuwingswoorden en zogenoemde H-zinnen (gevaren) en P-zinnen (voorzorgsmaatregelen). Ook is unieke formuleringsindicator (UFI) verplicht vanaf 1 januari 2021 voor professioneel gebruik en van 1 januari 2024 voor industrieel gebruik.

Voorbeeld productetiket met Unique Formula Identifier (UFI)
Voorbeeld productetiket met Unique Formula Identifier (UFI)

Er zijn verschillende manieren om de GHS Label aan te brengen. Naast GHS Labeling is GHS Printing ook een manier. Deze blog vertelt je alles over de mogelijkheden en de verschillen.

Piezo-inkjetprinter voor GHS Label

Weber Labeling & Coding heeft een oplossing om gevaarlijke goederen en chemicaliën op een eenvoudige en kosten effectieve manier te markeren volgens GHS: De piëzo inkjetprinter Integra PP 108 bicolor print twee kleuren met één printkop! Dit komt door de innovatieve SEIKO printkoptechnologie, die exclusief beschikbaar is voor Weber inkjetprinters.

Die SEIKO-Druckkopftechnologie gibt es exklusiv für Markoprint-Drucker

Grafische print resolutie

Grafische elementen zoals gevaarsymbolen en logo’s print de Integra PP 108 bicolor tweekleurig rood/zwart tot 108 mm hoog op absorberende oppervlakken zoals karton of papieren zakken met een snelheid tot 150 m/min bij een resolutie van 360 dpi.

De Integra PP 108 bicolor kan op een vaste plek worden geïnstalleerd of worden verplaatst, afhankelijk van de vraag en passerende producten die moeten worden gemarkeerd. Het printresultaat is altijd scherp. Dit wordt gegarandeerd door het recirculerende inktsysteem: het is bestand tegen trillingen. Tegelijkertijd voorkomt het systeem dat er lucht in de nozzles komt en inkt uitdroogt. Dit maakt de Integra PP 108 bicolor onder normale omgevingsomstandigheden onderhoudsvrij.

 

Gemakkelijk te installeren en te biedenen

In tegenstelling tot andere piëzo-inkjetsystemen kunnen bij de integra PP 108 bicolor de inkttank en de printkop op elk niveau worden geïnstalleerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de pompregeling en de automatische aanpassing van de interne circulatiedruk. De standaardlengte van de slang is 1,50 m, maar andere lengtes zijn als optie verkrijgbaar, zodat het systeem gemakkelijk kan worden geïntegreerd. De printgegevens kunnen worden overgebracht via Ethernet, EIA232 of USB-stick.

Met een roestvrijstalen behuizing en beschermingsklasse IP 40 is de integra PP 108 bicolor optimaal geschikt voor gebruik in de chemische industrie, waar het stoffig kan zijn.

integra PP 108 bicolor kann zweifarbige Gefahrensymbole GHS-konform mit einem Druckkopf drucken

 

GHS vergelijking: labelprinter vs. inkjetprinter

In de chemische industrie is het gebruikelijk om de identificatie van gevaarlijke stoffen uit te voeren met een etiket. Er zijn alternatieven, zoals directe markering met behulp van piëzo-inkjetdruktechnologie, die diverse voordelen bieden in vergelijking met het etiket.

GHS Label

GHS-Etiketten haften mit dem passenden Kleber auf allen Untergründen.

Veel chemische bedrijven markeren hun producten met etiketten waarop de rode en zwarte waarschuwingssymbolen en alle andere belangrijke informatie zijn afgedrukt. Dit kunnen voorgedrukte GHS-labels zijn of etiketten die op aanvraag worden geproduceerd met een kleurenlabelprinter en aangebracht met label applicator.

Voordelen GHS Label

GHS labels kunnen op verschillende manieren voor de etikettering van gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Of het nu gaat om een zak, karton, IBC-container, fles of vat – het maakt niet uit welke vorm of welk materiaal – voor elke verpakking is er een geschikte etiketteeroplossing. De etiketteringspositie kan variëren en dubbelzijdig etikettering of hoeketikettering is geen probleem, bijvoorbeeld bij kartonnen dozen.

 

Nadelen GHS Label

Etiketteeroplossingen zijn meestal relatief kostbaar. Naast de aanschafkosten voor het systeem – die uiteraard hoog zijn, bijvoorbeeld een volautomatische etiketteermachine – zijn er extra kosten voor verbruiksmaterialen zoals etiketten en inktlinten.

De handeling wordt ook gehinderd doordat inktlinten en etiketrollen moeten worden vervangen. Bovendien leidt het vervangen of bijvullen van verbruiksmaterialen tot down-time. In het ergste geval kunnen etiketten losraken, wat fataal zou zijn in het geval van etiketten voor gevaarlijke stoffen.

Naast de bovengenoemde punten zijn er nog meer nadelen, vooral bij voorgedrukte GHS-etiketten: voor elk afzonderlijk product moeten aparte etiketten voor gevaarlijke stoffen worden bewaard. En als de eisen veranderen, is het niet mogelijk snel en flexibel te reageren.

 

GHS Print met inkjetprinter

Gefahrensymbole drucken: Inkjet-Druck kann ein GHS-Etikett ersetzen

Tot nu toe was het niet mogelijk om met een grootkarakterprinter op basis van piëzo-inkjettechnologie tweekleurenafdrukken met een hoge resolutie te produceren. En zeker niet met één printkop.

De Integra PP 108 bicolor inkjetprinter biedt nieuwe mogelijkheden. Deze inkjetprinter is in staat om tweekleurenafdrukken met een hoge resolutie te printen met één printkop. Hierdoor is het systeem geschikt voor het markeren van gevaarlijke stoffen op absorberende verpakkingen – en kan het een kostbaar etiket voor gevaarlijke stoffen vervangen.

 

Voordelen GHS Print

Inkjetprinten is vele malen goedkoper dan een etiket: de besparingen ten opzichte van een GHS-etiket met dezelfde afdrukkwaliteit zijn tot 50%. Bovendien biedt deze oplossing nog andere voordelen ten opzichte van een etiket.

Zo kan inkt tijdens het gebruik worden bijgevuld, kunnen de afdrukken op elk moment worden aangepast als de informatie verandert, bij productwisseling of nieuwe richtlijnen. Het grootste voordeel is dat de integra PP 108 bicolor onderhoudsvrij is en veel minder ruimte inneemt dan etiketteersystemen. Ook veel minder afval, dan met een GHS Label.

 

Nadelen GHS Print

Momenteel zijn er voor de bicolor Integra PP 108 geen inkten voor gladde oppervlakken beschikbaar, daardoor kan de piëzo-inkjetdruk alleen worden gebruikt op absorberende materialen. Er is ook minder flexibiliteit in de positie van de markering. Daarom is de inkjetprinter niet zo flexibel als een etiketteersysteem. Bovendien moet het product relatief dicht bij de printkop worden gebracht.

 

Wanneer kies je GHS label of GHS Print?

GHS Label
GHS Print 
Verpakking
Karton, papieren zakken, IBC containers, flessen, drums vatenKarton en papieren zakken
AchtergrondAbsorberend en niet-absorberendAbsorberend
KostenDuurderGoedkoper
Print Resolutie
tot 600 dpiper kleur tot 180 dpi
VerbruiksmaterialenPrintlinten en etikettenInkt
OnderhoudYesNo

Conclusie

Voor iedereen die absorberende verpakkingen (kartonnen dozen of papieren zakken) moet markeren met GHS symbolen voor gevaarlijke stoffen is het de moeite waard om te onderzoeken of het kan met een piëzo-inkjetprinter Integra PP 108. Het kan zeker de moeite waard zijn!

Vraag het onze experts