A face mask being produced

Inkjetprinters ‘on duty’ voor de productie van gezichtsmaskers

Een productielijn ombouwen voor filtersystemen om in een paar dagen tijd 30.000 gezichtsmaskers per week te produceren? Wat klinkt als een ‘mission impossible’, werd een succesverhaal voor onze klant Filtration Group in Duitsland. Thermische inkjetprinters uit onze Markoprint-serie hielpen hun ambitieuze plan slagen. Bekijk het volledige verhaal in onze video:

Betrouwbare codering voor 30.000 gezichtsmaskers per week

Filtration Group is een expert op het gebied van non-woven stoffen en filteroplossingen. Het vervaardigen van beschermende gezichtsmaskers was een bijna voor de hand liggende keuze toen de behoefte daaraan drastisch toenam als gevolg van de COVID-19-pandemie. “Daarom hebben we een deel van onze productie in slechts één week tijd omgezet in het maken van gezichtsmaskers”, zegt Gunnar Halden, FG Industrial President. “De printer die we nodig hadden om de maskers te markeren, werd geleverd door Weber Marking Systems, snel en zonder administratieve rompslomp. Dat was buitengewoon effectief!”

Filtration Group produceert nu 30.000 maskers per week in het zuidwesten van Duitsland. Hun filtermedium is enigszins aangepast aan dit specifieke doel en biedt hoogwaardige bescherming tegen druppelinfecties. De FG DropSafe ™ -maskers voor persoonlijk gebruik bestaan voor 100% uit polyestervezels. Tijdens de productie worden rollen non-woven stof in speciale machines geplaatst, die na een geautomatiseerd proces als maskers tevoorschijn komen.

Markoprint inkjetprinters – eenvoudig te integreren

Een thermische-inkjetprinter van het type Markoprint integra Quadro brengt tekst, codes en logo’s aan op de non-woven stof voordat het een masker wordt. De Markoprint integra Quadro-controller bedient maximaal vier printkoppen, die onafhankelijk kunnen afdrukken of als een groep kunnen worden gesynchroniseerd. Dat betekent dat het mogelijk is om ze op verschillende lijnen en posities te laten printen of om ze te cascaderen om grotere prints te creëren.

Filtration Group gebruikt thermische inkjetpatronen met een maximale printbreedte van 12,5 millimeter. “Wat we printen heeft een omvang van ongeveer 35 millimeter, waarvoor drie printkoppen voldoende zijn”, legt Thomas Gaugler, Filtration Group Vice President Filter Elements, uit. De drie trapsgewijze printkoppen zijn in een lichte offset gemonteerd, wat de printbreedte van 37,5 millimeter op de non-woven stof mogelijk maakt. De inkjetprinter is zo geïnstalleerd dat het materiaal de machine horizontaal doorkruist, terwijl de bovenstaande printkoppen de stof automatisch op gezette tijden markeren.

Gecertificeerde inkt voor veilig printen

Om te zorgen voor een duurzame markering die niet gaat vervagen, heeft Filtration Group speciale inkt gekozen met een sterke, betrouwbare blijvende houdbaarheid op de non-woven stof van de maskers. Het bedrijf gebruikt Markoprint HP 2580-inkt. Deze inkt op basis van oplosmiddelen is niet alleen GMP-gecertificeerd, maar voldoet ook aan verschillende Amerikaanse en EU-voorschriften en industrierichtlijnen, waaronder de Amerikaanse FDA 21 CFR-onderdelen 170–199, Swiss Ordinance 817.023.21 en Nestlé Guidelines 2016. “We moesten er zeker van zijn dat er absoluut geen chemische stoffen op de maskers zouden vrijkomen”, zegt Thomas Gaugler. De inkt maakt haarscherpe printresultaten tot 600 dpi mogelijk. Het is ideaal voor het afdrukken van platte tekst en barcodes op tal van uitdagende materialen.

Thermal inkjpet printing on face maskMarking on face mask

Alle Markoprint-inkjetprinters werken met iDesign-software. De eigen Markoprint-software verwerkt gegevens met zeer hoge snelheid. De maskers zijn bedrukt met het Filtration Group-logo en platte tekstinformatie, inclusief de fabricagedatum, een ‘Made-in-Germany’-label en instructies voor gebruik. De opdruk kan ook barcodes of tweedimensionale gegevensmatrix- of QR-codes bevatten. De intuïtieve iDesign-software maakt het gemakkelijk om verschillende afdruklay-outs te maken en te beheren en biedt gebruikers de mogelijkheid afdruktaken te starten, onderbreken en te stoppen. iDesign geeft ook operationele statussen, inktniveaus en printgegevens weer voor een onbeperkt aantal aangesloten Markoprint-systemen. Een calculator voor inktgebruik helpt gebruikers bij het inschatten en besparen van verbruiksartikelen.

Breed scala aan industriële markeeropties

Markoprint inkjetprinters zijn compatibel met verschillende printtechnologieën (HP, Xaar, Seiko, Funai, Trident) om een ​​scala aan markeeropties te bieden met betrekking tot printbreedtes en maximale resoluties. Een quad printkop printsysteem, zoals gebruikt door Filtration Group maar met verschillende cartridges, zou codering van grote karakters mogelijk maken met een maximale printbreedte van 400 millimeter. Omdat elke inktcartridge wordt geleverd met een eigen printkop, is elke nieuwe cartridge in feite een geheel nieuwe printkop. Als gevolg hiervan blijft de afdrukkwaliteit consistent, terwijl de reinigings- en onderhoudsbehoeften laag zijn.

Thomas Gaugler is erg blij met de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van de printer. Hij is ook onder de indruk van hoe Weber Marking Systems de hele transactie heeft afgehandeld: “In tijden van crisis zoals deze is snelle en gemakkelijke hulp essentieel. We hadden gehoord dat Weber Marking Systems snelle, eenvoudige manieren vond om bedrijven te voorzien van hun capaciteitslimieten met label- en markeertechnologie. We zijn erg blij dat we Weber hebben gevraagd om ons te helpen. De planning, levering, installatie en instructies waren allemaal voorbeeldig!”

Hoe kunnen wij u helpen?

Als u op zoek bent naar industriële etiketterings- en coderingsoplossingen om uw prestaties in productie- en logistieke processen te verbeteren, horen we graag van u! Wij adviseren u graag persoonlijk en kosteloos.

Kom in contact