labelen_vaccins

Labelen vaccins | Hoe werkt dat?

Heb je al een vaccin gehad of nog niet? Over de beschikbaarheid van vaccins is nog nooit zo heftig gediscussieerd als nu. De vaccinproductie draait op volle toeren. Het wereldwijde vervoer van vaccins is op topniveau dankzij het labelen van vaccins. En dat terwijl er meer dan ooit wordt gelet op kwaliteitsborging, bescherming tegen namaak en manipulatie.

De etiketteringstechnologie is dé sleutel hierin. Dat maakt de volledige traceerbaarheid van farmaceutische producten mogelijk, vanaf de productie via de logistieke processen tot bij de patiënt. Dit geldt natuurlijk ook voor vaccins. Labelen vaccins: hoe doe je dat?

 

Cryogeen geproduceerd – handwarm toegediend

De bijzondere omstandigheden waaronder veel Corona-vaccins moeten worden geproduceerd, opgeslagen en vervoerd, vormen ook een grote uitdaging voor de etikettering van het product en de verpakking.

Machines en materialen moeten bestand zijn tegen de omgevingsvereisten. De etiketteringstechnologie moet betrouwbaar functioneren. Denk aan cryogene (extreem lage) temperaturen en de etiketteringsmaterialen moeten bestand zijn tegen zowel de opslag van de vaccins in vloeibare stikstof als het daaropvolgende ontdooiproces onmiddellijk vóór de toediening.

 

Vaccin label

Om de traceerbaarheid te garanderen, moeten de etiketten ook bepaalde veiligheidskenmerken hebben, zoals manipulatie aantonende zegels en serialisatiecodes. Diverse EU-verordeningen, zoals de EU-richtlijn ter bestrijding van namaak (2011/62/EU), zijn hier van toepassing.

labelen vaccinVoor deze ingewikkelde opdracht is er vraag naar etiketteer specialisten die de nodige deskundigheid in huis hebben. Weber Labeling & Coding heeft bijvoorbeeld 50 jaar ervaring in het professioneel etiketteren van farmaceutische producten.

Dit betreft alle verpakkingsfasen, van primaire tot secundaire en tertiaire verpakking. De primaire verpakking is de verpakking waarin de farmaceutische producten rechtstreeks worden bewaard. In het geval van vaccins zijn dit vaak glazen of plastic flesjes. Secundaire verpakkingen combineren primaire verpakkingen tot eenheden, zoals omdozen met verschillende vaccindoses. Tertiaire verpakking beschermt het product tijdens opslag en vervoer. Dit omvat verzenddozen, koelboxen en pallets.

 

Techniek en materiaal perfect op elkaar afgestemd

Het is belangrijk om het etikettenmateriaal perfect aan te passen aan de etiketteringstechnologie. Met een eigen machinebouw en etikettenproductie heeft Weber Labeling & Coding het voordeel om materiaal en techniek op elkaar af te stemmen en uitvoerig te testen.

Zo hebben we bij Apetito een etiketteersysteem zonder behuizing geïmplementeerd in een productieomgeving van -24° Celsius. Het etikettenmateriaal werd door de kou eerst stijf en bros. Daardoor kon het niet meer automatisch worden verwerkt. Door uitvoerig te testen met andere onderdelen, het afstellen van de etiketteermachine en verschillende etikettenmaterialen worden de etiketten nu toch automatisch verwerkt.

 

Vaccin Labeling 2.0

Door de Apetito case is het Weber gelukt om vaccin labels te ontwikkelen en automatisch aan te brengen in de gehele toeleveringsketen in de farmaceutische industrie. De doorontwikkeling in de etikettering van vaccins zit nu in het tegen gaan van namaak en manipulatie wereldwijd.

Tamper Evident Labelen Vaccins

Naast de productieomgevingen moet voor het labelen van vaccins ook rekening worden gehouden met product vervalsing. Weber Labeling & Coding heeft hiervoor een Tamper Evident etiketteer en codeerlijn ontwikkelt. Dat is een lijn die vouwdozen van tamperproof-etiketten voorziet en gelijktijdig via een inkjetprinter serialisatiecodes aanbrengt.

De Weber Bluhm Group heeft deze eenheid bijvoorbeeld geïntegreerd in de zogenaamde ItemUnit-Tamper Evident van de Seidenader-dochter Traxeed. Dit systeem drukt en verzegelt vouwdozen volgens de richtlijnen en controleert vervolgens beide stappen op veiligheid.

De hele wereld smacht momenteel naar vaccins. Het is mooi om te zien dat de etiketteringstechnologie hier een waardevolle bijdrage heeft om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van vaccins te garanderen.