logistiek_proces

Logistiek proces: 4 ideeën voor optimalisatie

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden in het logistiek proces zoals etiketten, codering en het aanbrengen van etiketten. Als dit niet het geval is, kan het pakket niet goed gescand worden en kost het extra verwerkingstijd.

In deze blog nemen we in de goederen ontvangst, verzending en retourneren van het logistieke proces onder de loep waarin codering en etikettering het proces optimaliseren en geven we 4 ideeën voor optimalisatie.

 

Logistiek Proces Fase 1: Opslag van goederen

logsitiek_proces_goederen_verzendenGoederen komen aan in het magazijn en moeten naar de juiste plek gebracht worden. Met bijvoorbeeld interne identificatie verloopt het orderpickproces sneller en heb je een overzichtelijk voorraadbeheer.

Hangetiketten zijn hiervoor geschikt en worden gemaakt van papier, karton of kunststof, afhankelijk van de omgeving. In de logistiek wordt het etiket gebruikt als product identificatie.

Daarnaast is er ook een LPN-etiket (License Plate Number) dat wordt gebruikt in een intern track & trace systeem. Het kan in verschillende processen toegepast worden, waardoor je inzicht krijgt in voorraden, locatie van goederen en status van orders. Om meer te weten te komen over LPN: LPN Labeling trends voor een sneller logistiek proces

Etiketteren op dozen

logistiek_proces_printen_en_aanbrengen_LA_6000Het kan manueel, gedeeltelijk geautomatiseerd of volledig geautomatiseerd. Waarom etiketteren in de logistiek? Hoge snelheden zijn geen probleem voor een etiketteermachine. Of je nu 100 orders per dag hebt of 1000 orders per uur, optimaliseren loont.

Een etiketteermachine kan een etiket aanbrengen met een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm. Bij handmatig etiketten worden etiketten nooit op dezelfde plek aangebracht. Ook voorkomt een etiketteermachine scheef zittende etiketten, niet leesbare etiketten, loslatende etiketten, rimpels en luchtbellen.

 

 

Coderen op dozen

logistiek_proces_coderen_doosMet de juiste combinatie van printtechnologie, inkt en droogtijd is het mogelijk om dozen te markeren. Voor de logistiek is een haarscherpe codering belangrijk zodat, dozen makkelijk te traceren en te verwerken zijn. Een Thermal Inkjet versneld, optimaliseert én verduurzaamt het proces. Zo printen inkjetprinters barcodes, serialisatie gegevens, houdbaarheidsdatums en symbolen.

Helaas is karton absorberend waardoor de afdrukkwaliteit van inkt meestal iets lager is in vergelijking met etiketten. Desondanks bereiken groot-karakter piezo-inktprinters een hoge afdrukresolutie, wat ideaal is voor coderingstaken in de logistiek.

Specifieke voordelen van direct printen zijn de hogere maximale printsnelheid (tot 1.000 mm/s) én lagere printkosten (ongeveer 60% minder per 1.000 prints). Tijdens het afdrukproces kan ook de lettergrootte gewijzigd worden. Al met al maakt dat dozenprinters tot een goed en vooral duurzaam alternatief voor etiketten.

 

Logistiek Proces Fase 2 & 3: Goederen Verzenden en retourneren

Als de etiketten zijn aangebracht komen de dozen bij het einde van het logistieke proces. Om de doos te identificeren wordt er een verzendetiket gebruikt. Naast de gebruikelijke verzend labels zijn ook etiketten die bestemd zijn tegen hoge en lage temperatuurschommelingen, kantelbeschadigingen en waarschuwingsetiketten.

In de logistiek krijg je vaak te maken met retourneren. Dit kan om verschillende redenen zijn zoals verkeerde goederen  en beschadigde goederen. Als je het retourproces optimaliseert met behulp van codering of etikettering, dan kost het minder geld en is het efficiënter.

 

Voorbeelden optimalisatie logistiek proces

1. Goederenontvangst geoptimaliseerd

logistiek_proces_goederen_ontvangenAramex (internationale logistieke dienstverlener) ontvangt en verzendt dagelijks tienduizenden pakketten in Nederland. Ook zorgt Aramex voor de opslag van goederen en de levering aan groothandelaren.

Het goederenontvangst is aanzienlijk geoptimaliseerd. Dit komt doordat Aramex heeft geïnvesteerd in een nieuw logistiek proces, waarin codeer- en etiketteersystemen met hoge snelheid zijn toegevoegd om de capaciteit te verhogen. Lees en bekijk hier het optimalisatie project Aramex

 

2. Papieren verpakkingen is dé toekomst?

Om zich in te zetten voor duurzaamheid stappen webshops zoals Amazon of Zalando steeds vaker over op papieren verpakkingen. Dit heeft invloed op het etiketteer en coderen van verpakkingen.

Etiketteersystemen van Weber etiketteren net zo goed op papieren verpakkingen als op kartonnen verpakkingen. Dat komt doordat het etiketteren contactloos verloopt. De etiketten worden op de verpakking “geblazen”, waardoor het proces blijft continueren. Lees hier de verduurzaming van Amazon en Zalando

 

3. Snelle orderafhandeling e-commerce

logistiek_proces_snelle_orderafhandelingKleertjes.com wilde een optimalisatie realiseren in hun interne logistiek en transportsysteem. Nu een jaar verder draait het orderpick en verzendproces nog steeds rolletjes.

Door gebruik te maken van LPN Labeling is het proces verbetert, versnelt en veel minder fout gevoelig. Lees hier de blog over Kleertjes.com

 

4. Van manueel naar automatisch etiketteren

De ambitie van DHL is om 450.000 dozen per jaar aan twee zijden automatisch te etiketteren met een tolerantie van 1mm in de plaatsing van het etiket. DHL is een wereldwijd logistieke dienstverlener en de etiketten werden aangebracht met de hand, dat kost tijd, geld en is niet precies. Doordat DHL automatisch is gaan etiketteren kunnen ze meer pakketten handelen én meer snelheid creëren.

Wir würden Ihnen an dieser Stelle gerne einen zusätzlichen Inhalt anzeigen (z. B. YouTube-Video). Dafür benötigen wir jedoch Ihre Erlaubnis, Cookies zu setzen:

 

Conclusie: Bekijk jouw logistiek proces

Er zijn vandaag de dag heel veel codeer en etiketteer mogelijkheden voor in de logistiek. Juist door nieuwe technologieën en het combineren van processen door middel van de etikettering en codering levert het tijdwinst op en bespaart het kosten. Weber helpt bij het inrichten van nieuwe label- en codeerprocessen en het optimaliseren van de logistiek.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact met ons op.

CONTACT LOGISTIEK SPECIALIST