kartonnen doos bedrukken

Kartonnen doos bedrukken vs etiketteren | de voor- en nadelen

Een kartonnen doos bedrukken of etiketteren is perfect voor het veilig vervoeren van goederen. Het is dé juiste markering voor interne logistiek, verzending of traceerbaarheid. Daarvoor wordt het meest nog etikettering aangebracht, maar direct printen is ook een goede mogelijkheid.

Het is zelfs zo dat wanneer je een etiketteersysteem kan vervangen door een inkjetprinter het een kostenbesparing oplevert. Maar wanneer is direct printen net zo geschikt als het meer gebruikelijke aanbrengen van labels? We hebben beide methodes vergeleken op basis van afdrukkwaliteit, flexibiliteit en snelheid. Lees hier onze bevindingen.

Kartonnen doos labelen / etiketteren

etiket op doos

Witte labels in combinatie met een labelprinter met zwart thermal transfer lint geeft een uitstekende afdruk.

Oneffenheden op het golfkarton gecompenseerd door gebruik van het lint. Beide factoren zijn even belangrijk, omdat klanten en externe partners de aangebrachte barcodes (1D of 2D) uitlezen.

Retailers eisen bijvoorbeeld een zeer hoge afdrukkwaliteit die voldoet aan ANSI Code Grade A.

Het voordeel een etiketteersysteem is dat deze flexibeler is dan inkjet-printers. Je kunt kartonnen dozen aan de zijkant, boven en onder of om de hoek labelen. Zelfs met variabele dooshoogtes etiketteren ze zeer nauwkeurig.

Uitschuifbare etiketteerarmen, verschillende applicatoren en de mogelijkheid van contactloos etiketteren, maken het mogelijk dat er ruimte kan blijven tussen het systeem en de te etiketteren doos. De maximale afdruksnelheid is 400 mm / s.

Kartonnen doos bedrukken

direct printen op kartonnen dozen

De afdrukkwaliteit van inkt op karton is meestal iets lager in vergelijking met etiketten. Dat komt doordat karton een absorberend materiaal is en het inkt intrekt.

Inmiddels is de technologie zo ver ontwikkeld dat groot-karakter piezo-inktprinters ook een hoge afdrukresolutie maken.

Dat is weer ideaal voor codering waar branding geen rol speelt zoals in magazijn, logistiek, picking of kwaliteitsborging. Of de kleur en kwaliteit van het karton de gewenste afdruk maken, moet worden getest en gecheckt.

De voornaamste voordelen van direct printen zijn de hogere maximale printsnelheid (tot 1.000 mm/s) en lagere printkosten (ongeveer 60% minder per 1.000 prints). Tegelijkertijd kan de lettergrootte tijdens het afdrukproces worden gewijzigd, wat niet mogelijk is bij het etiketteren.

Kartonnen dozen kunnen aan de zijkant of bovenkant worden bedrukt. Het is belangrijk dat de printkop heel dicht bij het oppervlak wordt geïnstalleerd, want zonder contact is er geen print mogelijk.

Kartonnen doos bedrukken vs etiketteren

 

Etiketteren

etiket op kartonnen doos(Print & Apply)

Direct printen

bedrukte kartonnen doos

(Piezo-inkjetprinter)

Maximale resolutie600 dpi200 dpi
AfdrukkwaliteitHaarscherp thermisch transfer printen op labelmateriaalAbsorptievermogen van het karton vermindert de afdrukkwaliteit
LeesbaarheidUitstekend
(zwarte opdruk op wit etiket)
Minder door het bruine karton
Maximale afdrukgrootteHoogte: variabel / maximale breedte: 160 mmBreedte: variabel / maximale hoogte: 800 mm
Afdrukken van tekst, codes, afbeeldingen, grafische afbeeldingenMogelijkMogelijk
Verschillende afdrukkleurenMogelijkMogelijk
Investering
kosten
VergelijkbaarVergelijkbaar
Bedrijfskosten / verbruikHoger (etiketten, thermal transfer linten)Lager (inkt)
Afdrukkosten per 1.000 afdrukken *Hoger (ca. 9.50 euro)Lager (ca. 3,10 euro)
Maximale afdruksnelheid400 mm / sec1.000 mm / sec
Aanpassen etikettering / printkopVerstelbaar en variabele applicator, om de hoek etiketteren is mogelijkStatisch, niet verder instelbaar
Print positie
  • van boven
  • van de zijkant
  • van beneden
  • van boven
  • van de zijkant
Formaat wijzigenGeen wijziging van de etiketgrootte mogelijk terwijl het proces looptVerandering van de afdrukgrootte mogelijk terwijl het proces loopt
Geschikte oppervlakkenAbsorberende en niet-absorberende materialenAbsorberende en licht absorberende ondergrond
Maximale afstand tot de doosGroot (door uitschuifbare etiketteerarm en / of afblaastechnologie)Klein (de printkop moet dicht bij de oppervlakte zitten)

* in het formaat 105 x 150 mm, zie afbeelding hierboven, bij 1 miljoen afdrukken

Wat is beter?

Hoewel etiketteersystemen flexibeler zijn, is het mogelijk bij veel toepassingen om een kosten effectievere inkjetprinter in te zetten. Bij onze vergelijking zijn labels machinaal beter leesbaar en ideaal voor externe logistiek.

Aan de andere kant zijn inkjet-printers goedkoper en sneller. De afdrukkwaliteit is geschikt voor veel toepassingen in de interne logistiek.

De juiste beslissing hangt af van de toepassing en waarvoor men het wil gaan gebruiken. Het beste is dan ook om contact op te nemen met een specialist die helpt in het maken van de keuze op basis van je wensen en behoefte en de technische mogelijkheden.

CONTACT SPECIALIST