zero downtime

Zero Downtime door slimme oplossingen

In 300 seconden (vijf minuten) labelt een Weber labelmachine ongeveer 3.000 flesjes. Alle processen zijn dan tot op de milliseconde nauwkeurig geprogrammeerd en gecoördineerd. Als zo’n systeem dan stil staat (downtime), omdat bijvoorbeeld labels moet worden vervangen, heeft het productie- en logistieke proces downtime. Om dat te voorkomen heeft Weber slimme zero downtime oplossingen.

Weber systemen detecteren namelijk een probleem voordat het zich voordoet. Hoe? Dat lees je hier.

Dubbel „loopt“ beter

De oplossing is niet één labelmachine, maar twee. Wanneer meerdere labelmachines achter elkaar in de productierichting cascade zijn geplaatst, kunnen zij om en om worden geschakeld. De communicatie tussen de labelmachines verloopt automatisch middels software.

zero_downtime_weber

Zodra het eerste systeem stopt, bijvoorbeeld om de rol labels te vervangen, neemt het tweede systeem het automatisch over. Op deze manier blijft de hoge verwerkingscapaciteit gehandhaafd met zero downtime.

Drie standen, drie keer veiliger

Weber biedt drie “zero downtime” varianten aan. Afhankelijk van de toepassing, het proces en de productie/ logistieke lijn zijn er verschillende mogelijkheden om zero downtime te realiseren.

  1. Zekerheidsmodus
  2. Uithoudingmodus
  3. Tandemmodus

Veilige opstelling

In de zekerheidsmodus, is er een primair en secundair labelsysteem. Het secundaire systeem neemt het proces direct over wanneer het primaire systeem stil staat voor onderhoud of het aanvullen van etiketten. Daardoor blijft het productieniveau op pijl. Zodra het probleem is opgelost, neemt het primaire systeem het weer over.

 

Capaciteit is key

In de uithoudingsmodus is het de bedoeling zo weinig mogelijk in te grijpen in de productielijn. Voornamelijk wanneer deze op volle snelheid draait. Als de maximale capaciteit van de machine is bereikt of de ergonomie of de installatieruimte geen grotere etiketrollen toelaat, kan de levensduur van het systeem in deze modus bijna worden verdubbeld tot de volgende rolwisseling.

 

Hetzelfde werk

In de tandemmodus doen beide labelsystemen hetzelfde werk, maar labelen ze “half zo hard“. Dit is om de capaciteit snel te verhogen.

De reden is dat in tegenstelling tot inkjet etiketteersystemen (rechtstreeks goederen bedrukken) het schutblad en label ook moeten worden verplaatst. Dit brengt fysieke uitdagingen met zich mee, deze zijn op te lossen met een extra labelsysteem waardoor de productiviteit snel wordt verhoogd.

 

Zero downtime maatwerk voor productie en logistieke lijnen

Als het “slechts” gaat om het aanbrengen van een EAN-code (streepjescode), is de duurvariant voldoende. Voor goederen die een doorlopend serienummer vereisen, wordt de beveiligde modus aanbevolen, aangezien er in geen geval een onderbreking van het proces mag optreden.

Weber produceert voor het grootste deel maatwerk oplossingen, omdat elk bedrijf andere eisen stelt aan het labelen van producten en verpakkingen. Daarbij is geen enkele productielijn identiek.

 

Meer weten over zero-downtime en continuïteit waarborgen in het productie of logistieke proces? Lees

Of neem contact op met een Weber Label & Codeer specialist. Zij bekijken samen met jou het proces en zoeken naar de beste zero downtime oplossing voor labelen en coderen.

CONTACT SPECIALIST